Mandag 3. juni i fjor sommer kom jeg kjørende fra Sandefjord mot Oslo. Det var køkjøring fra Drammen sør; en hydrogentank hadde eksplodert i Sandvika og all trafikk stoppet opp. Jeg skulle til Hadeland, og tok over Konnerud, mot Mjøndalen og Hønefoss for å komme videre.

På vei ned mot Orkidehøgda (fv. 2722), med nytt boligfelt og klar merking, ser jeg et skittent trekantskilt med bøyd pil som peker til venstre. Og en svart/gul grøftemerking i svingen - som også var møkkete. Jeg går inn i svingen, men den stopper ikke og blir bare krassere og krassere. Jeg kaster meg på rattet og bremsen, svingen stopper bare ikke – for det er jo en 180 graders sving. Skiltene sto alt for seint.

Jeg får full panikk og foten glir av clutchen. Jeg bremser for fullt, er ute på veiskulderen og bilen drar ut. Bilen heller utover i kraftig oppbremsing. En liten gresstust og en 12 cm breiere vegskulder redder ferden. Jeg er målløs og sjokkskadet, men kjører bare videre mot Mjøndalen.

I begynnelsen av august er jeg tilbake og kjører samme vei, for å kontrollere. Jeg ser at like ovenfor u-svingen ligger det er ganske nytt byggefelt. Innkjøring(-ene) dit er flott merket med helt nye, klare og store skilt. Avkjøringen er tydelig merket og fartsgrensen er satt ned.

Mens skiltet for u-svingen nedenfor fortsatt er møkkete og uanselig. Og like ille: Autovernet er kjørt ned av flere påkjørsler. Det er synlig på 15-20 meter på autovernet.

Dette er et ulykkessted som det må gjøres noe med. Den letteste løsningen er å bratte opp doseringen, kanskje cirka 30-40 meter i yttersvingen.

En bør også gjøre en større ombygging ved å sprenge knausen og bygge opp hele veien i svingen. Det ville også vært smart å flytte fallet nærmere Mjøndalen og lage en brattere dosering.

Med vennlig hilsen overlevelse og på nære nippet

Hanna von der Lippe