En artikkel som er publisert på en falsk VG-side, oppfordrer leserne til å registrere seg til svindelprogrammet Libra Method. Dette programmet gir inntrykk av å drive automatisk handel med kryptovaluta i samarbeid med blant andre Bill Gates.

Artikkelen hevder at en norsk person som angivelig heter Erik Gullberg har tjent store summer ved å bruke programmet. Påstandene i artikkelen er bløff. Artikkelen er svært lik svindelartikler Faktisk.no har omtalt flere ganger tidligere. Søk etter personen «Erik Gullberg» i Bergen gir ingen treff på verken Google, Facebook eller Gule sider. Verken Gullberg eller Libra Method har blitt omtalt på TV 2-programmet «God Morgen Norge».

En falsk VG-artikkel forteller om 28 år gamle «Erik Gullberg» fra Bergen, som skal ha gått fra arbeidsledig til millionær ved hjelp av automatisk handel med kryptovaluta.

– SISTE NYTT: Erik gikk fra arbeidsledig til millionær på 8 uker – «Hvem som helst kan gjøre som meg hvis du har en datamaskin og 2500 kr»

I artikkelen hevdes det at:

– 28-åringen fra Bergen som er en av de hundrevis av Nordmenns som drar inn millioner på den nye robotstyrte sentralen som «tjener penger for deg mens du sover».

Faktisk.no har tidligere skrevet om en rekke lignende falske artikler, som blant annet har utnyttet Olav Thon, hotelleier Petter Stordalen og statsminister Erna Solberg samt troverdige medier som NRK, CNN og Dagbladet:

Denne gangen er ikke artikkelens hovedperson like kjent, men innholdet er like oppdiktet. Flere mønstre fra de tidligere artiklene går dessuten i reprise her.

Det sirkulerer en rekke falske nyhetsartikler om raske penger ved hjelp av kryptovalutaprogrammer som Libra Method, Bitcoin Revolution, Bitcoin Code m.fl.

Det italienske finanstilsynet har utstedt en markedsadvarsel om Bitcoin Code.

Flere kjente norske personer og store mediehus har, uten medvirkning, blitt utnyttet i disse falske artiklene det siste året. Formålet er å lokke lesere til å registrere seg for et program, og i første omgang betale inn et startbeløp.

Personene bak de falske artiklene og svindelprogrammene gjemmer seg så godt de kan. Enkelte av de falske artiklene er såpass godt formulert at personer med gode norskkunnskaper kan være involvert.

Artikkelen om «Erik» handler om plattformen Libra Method, som påstås å handle kryptovaluta automatisk ved hjelp av kunstig intelligens. Den påstås å være utviklet i USA av milliardærene Bill Gates og Richard Branson.

Ifølge artikkelen snudde «Erik» livet på hodet etter at han begynte å bruke Libra Method. Han skal angivelig ha sagt følgende:

– Alt du trenger å gjøre er å følge instruksjonene du får etter at du har registrert deg. Jeg satte inn 2500 kr, og lot deretter systemet gjøre resten. Bare et par uker senere kjører jeg Tesla og har den kuleste leiligheten blant alle jeg kjenner.

Artikkelen gir inntrykk av å være publisert av VG, og imiterer både avisens logo, farger og skrifttyper. Artikkelen ligger imidlertid ikke på en VG-adresse, og har ingen journalist som forfatter av saken.

Adressefeltet oppgir ocgadgets.com, et domene registrert hos Godaddy.com , verdens største webhotell.

Samtlige lenker i artikkelen lenker til en svindelnettside profilert som «Libra Method av Facebook», der man kan fylle ut et registreringsskjema som tilsynelatende gir muligheten til å handle i libra, Facebooks kommende kryptovaluta.

Ved siden ligger en reklamefilm frontet med et bilde av de påståtte skaperne av Libra Method, Bill Gates og Richard Branson. Ingen av dem medvirker i videoen.

Nettsiden fronter også falske sitater kreditert Gates og de kjente tvillingbrødrene Cameron og Tyler Winklevoss.

Artikkelen skriver at Erik gjestet TV 2-programmet «God Morgen Norge» i forrige uke for å dele hemmeligheten bak suksessen sin. Der skal han ha forklart at Libra Method kan gjøre «hvem som helst til millionær i løpet av 3-4 måneder».

Redaksjonssjef Sissel Randsborg sier til Faktisk.no at «God Morgen Norge» ikke har hatt besøk av noen Erik Gullberg eller omtalt Libra Method verken i forrige uke eller tidligere.