Dette er langt ifra kun en lokal utfordring. Statsminister Erna Solberg (H) viet mye plass til temaet i sin nyttårstale.

For hvilket fellesskap er vel viktigere enn familien?

Hun sa blant annet at for å opprettholde folketallet, må hver av oss få litt over to barn i gjennomsnitt. I dag er tallet bare 1,6.

– Vi har ingen løsninger, men det må gjøres tiltak som stimulerer til at det blir flere yngre foreldre, sier Stig Odenrud.

Saken fortsetter

LES OGSÅ:  Lag barn og få slettet studielånet. Det er vanskeligere å «skyte blink» når vi blir eldre.

Stadig eldre foreldre

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at stadig flere mødre utsetter å få sitt første barn.

Gjennomsnittlig fødealder ved første barns fødsel var i fjor 29,0 år. Dersom vi går 30 år tilbake var gjennomsnittsalderen ved første fødsel om lag 25 år. Gjennomsnittlig fødealder for alle fødsler er også økende, og var 30,8 år for kvinner og 33,7 år for menn i 2016.

LES OGSÅ: Mistet tvillingsønn: - De skulle vært to som feiret sin første jul sammen

I Eiker

I Eiker-kommunene kom det 338 nye eikværinger til verden i løpet av tre av fire kvartal i fjor. Henholdsvis 160 i Øvre Eiker, og 178 i Nedre Eiker. (Det foreligger ennå ikke tall for hele året.) I 2017 ble det totalt født 452 barn i de to kommunene.

Mjøndalen Helsestasjon opplyser imidlertid at de ikke fører oversikt over mødrenes alder i Nedre Eiker.

Derimot på landsbasis har én av seks kvinner og én av fire menn ennå ikke fått barn når de er 45 år. Ifølge forsker Thorgeir Kolshus, er én av årsakene at kvinner ikke vil ha barn med menn med lavere status enn seg selv.

– Urimelig

Men venter man for lenge, blir det også vanskeligere.

Odenrud mener at konsekvensen av å avbryte studieløpet har en negativ innvirkning for den enkelte:

– Det er en økonomisk utfordring, samtidig som de faller i køen for drømmejobben sin. Det er urimelig å forvente at unge som bruker krefter og tid på en utdannelse skal betale prisen for storsamfunnet, sier han.

LES OGSÅ: Da Monica fikk sitt første barn, fikk hun beskjed om at navnet var ulovlig: – Hæ?

Kampanje

Derfor lanserer Eikerbladet en kampanje der vi gir alle foreldre under 30 år som skal føde i 2019, et gratis abonnement som varer i ni måneder. Dere kan godt ha barn fra før.

– Dette er fra Eikerbladets side et innspill, oppfordring og et bitte lite bidrag for å sette søkelys på noe som er viktig, sier Odenrud.

Ta kontakt enten ved å ringe oss på 32 87 20 23, e-post: redaksjonen@eikerbladet.no, eller simpelthen kom innom redaksjonen vår i Nedre Torggate 18 i Mjøndalen.