Gå til sidens hovedinnhold

Eiker må rigges for å takle større og raskere omstillinger

Artikkelen er over 2 år gammel

Reguleringsplaner, områdesatsinger og utbygginger som var geniale i går, er kanskje utdatert i morgen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Flere store butikkjeder har gitt opp og gått til skifteretten.
Omsetningen til IKEA faller, og samtidig dropper den svenske giganten fire nye og godt planlagte etableringer i Norge.
Eiere av store kjøpesentrene opplever også krevende tider for flere av sine store leietakere. Nå tar flere sentereiere til orde for å skape flere opplevelser; som badeland eller «tivoli-innslag». Målet deres er at det skal bli en familietradisjon å oppholde seg på kjøpesenteret en halv dag.

«Fienden» for mange er den digitale konkurransen. Alle de store handelsaktørene satser selv sterkere på netthandel enn noen gang. Det vil bety store enderinger for mange, kanskje særlig for mindre lokalsamfunn og tettsteder.
Netthandel er ikke noe nytt. Likevel har den trolig vokst mer og raskere enn de fleste regnet med. Alt går fortere, og det betyr at tiden til omstilling blir mindre. Konsekvensen kan bli en smalere butikkflora. Det igjen vil gjøre det vanskeligere for skoleungdom å skaffe seg en deltids- eller sommerjobb i den lokale butikken.

Det blir en stor utfordring for mange som driver langtidsplanlegging. Reguleringsplaner, områdesatsinger og utbygginger som var geniale i går, er kanskje utdatert i morgen. Dette er krevende for alle som har næringseiendom og som må tenke 10–20 år framover.
Verken kommunale eller private aktører får gjort noe uten å bruke mange millioner kroner. Ingen har ubegrenset med midler, og feilsatsinger kan bli skjebnesvangert, både for enkeltaktører, men også for tettsteder og lokalsamfunn. Det blir lettere å bomme på mål og hensikt.

Det er ingen hemmelighet at ting ofte tar tid, kanskje særlig i offentlig sektor. Mye av det har naturlige forklaringer; lover, høringer, regler og tidsfrister som er bestemt gjennom lov og forskrift må jo følges. Det vi lurer på er om kommunale planer i Eiker er så fleksible at de kan åpne for et yrende handelsliv igjen i tettstedene.
Hvis de store kjøpesentrene mister leietakere, kan det jo hende at noen butikkeiere ønsker seg tilbake til «gata». For å lykkes der må de ha kunder, og kunder trenger alltid et sted å parkere elbilen. Den tar som kjent like stor plass som hvilken som helst annen familiebil som slurper bensin eller diesel.

Våre lokalsamfunn må rigges for å takle større og raskere omstillinger; Eiker er intet unntak.

Kommentarer til denne saken