Gå til sidens hovedinnhold

Dyrlege tiltalt for økonomisk kriminalitet

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag starter maraton-rettssaken mot dyrlegen som er tiltalt for blant annet forsikringsbedrageri, underslag og skattesvik. Det er satt av fire uker til rettssaken.

(Drammens Tidende)

BUSKERUD: I september 2016 ble veterinæren pågrepet og hjemmet hans ransaket. Hjemme hos ham fant politiet flere hundre tusen kroner i kontanter. Politiet mente at pengene stammet fra økonomisk kriminalitet og siktet ham for blant annet forsikringsbedrageri, underslag og brudd på bokføringsloven.

Lang tiltale

Fredag starter rettssaken mot dyrlegen i Kongsberg og Eiker tingrett. Økokrim har tiltalt ham for en lang rekke forhold, de fleste av dem økonomiske lovbrudd:

Forsikringsbedrageri: Økokrim mener at han i 19 tilfeller har medvirket til å be forsikringsselskaper dekke behandlinger som ikke har funnet sted eller var billigere enn oppgitt. Ifølge tiltalen dreier det seg om forsikringsbedrageri for 290.000 kroner.

Brudd på bokføringsloven, skattesvik og momsunndragelse: Tiltalt for ikke å oppgi inntekter på tre millioner fra salg av hunder og ikke skattet av det. Unnlatt å oppføre omsetning på 1,5 millioner slik at det ikke ble betalt moms.

Underslag: Tiltalt for å ta med seg dagsoppgjør fra en dyreklinikk hjem, til sammen 190.000 kroner. Ifølge tiltalen skyldte han på de ansatte. Var også tiltalt for å ha tatt med seg dagsomsetning fra en annen dyreklinikk hjem, men den siste posten er frafalt.

Brudd på dyrevelferdsloven: Tiltalt for å operere øret på en schæfer av estetiske grunner. Konsekvensen ble at brusk i øret ble knust. Var tidligere tiltalt for 11 tilfeller, men antallet er redusert til ett.

Falsk forklaring: Oppgi feil dato for vaksinering for at hund skulle få pass.

– Hans rolle som veterinær gjør saken alvorlig. Som veterinær har han en rolle overfor forsikringsselskap, overfor det offentlig ved å sette diagnoser og attestere for vaksinasjoner. Det bygger på en form for tillit som vi mener han har brutt, sier konstituert statsadvokat Maria Bache Dahl.

LES OGSÅ: Tiltale: – «Behandlet og avlivet» døde hunder

Etterforsket i tre år

Dyrlegen nekter skyld for det aller meste av tiltalen.

– Det eneste han vil erkjenne skyld for er medvirkning til noen forsikringsbedragerier. Han skal frifinnes for resten, sier advokat Ulrik Sverdrup-Thygeson jr. Ifølge dyrlegen tok han pengene med hjem fordi han som vanligvis gjorde det hadde ferie.

Han mener også Økokrims beregninger av hvor mye dyrlegen har tjent på salg av hunder er feil.

– Inntektene er beregnet for høyt og utgiftene er beregnet for lavt, ifølge Sverdrup Thygeson.

Han er kritisk til etterforskningen som han mener har tatt altfor lang tid. Når rettssaken starter har det gått tre år siden dyrlegen ble siktet.

– Det har vært en enorm belastning. Det har vært mye fram og tilbake. Omfanget av etterforskningen står heller ikke i stil med alvorligheten i tiltalen, sier Sverdrup-Thygeson. Han viser blant annet til at flere poster i tiltalen er droppet og at det er lagt til nye poster.

Statsadvokat Dahl forklarer den lange saksbehandlingstiden med at saken har vært svært omfattende.

– Det har vært gjort etterforskning på mange og forskjellige forhold. Saken har ikke ligget brakk, sier Dahl.

LES OGSÅ: Straffereduksjon for tiltalte i dyremishandlingssak

Bikkjeslagsmål i retten – matmor betaler 50.000 for å beholde Cesar

Da kvinnen åpnet døra sto det 12 matkasser utenfor. Det var starten på et mareritt