(Hadeland): Trond Rønning Næsset (34) er femte generasjon i familiebedriften Næsset Mek. Verksted AS som leverer til Lillehammer. Fortsatt jobber faren Per Jørgen (69) side om side med sønnen.

– Han er god å ha når det er mange baller i lufta, og det koker litt. Han hjelper med å sortere tankene. Han har rutinen, og vi samarbeider veldig godt. Jeg lærer fortsatt veldig mye av han, forteller Trond når lokalavisen er innom for å få en statusrapport på året som har gått.

Veien tilbake

2019 ble året da Jevnaker-bedriften nesten er tilbake på nivået de var før finanskrisa i 2008. Den veien har vært både krevende og bratt.

I 2015 omsatte bedriften for 21,5 millioner kroner. I 2019 er dette økt til 57,2 millioner kroner. Overskuddet har økt i takt med omsetningen, og endte i 2019 på 3,2 millioner kroner.

– Det er det vi har jobbet mot. Vi måtte få opp omsetningen, for alle de faste kostnadene som lokaler, systemer og utstyr er der, sier Trond.

Bekymret for 2021

At de har klart å doble omsetningen de siste årene har vært nødvendig for å sikre framtida. I dag har Næsset mek. verksted 28 ansatte. To færre enn i fjor. Fire er i administrasjonen, åtte er ute og monterer mens de øvrige jobber i verkstedet på Bergermoen.

Godt inn i et 2020 som snart går mot slutten må Trond erkjenne at dette året blir svakere enn fjoråret.

– Vi har holdt det gående i et veldig spesielt år, men vi merker at konkurransen i markedet er tøffere. Det har kommet utenlandske aktører inn som åpenbart har en situasjon i hjemlandet som gjør at de må ut for å få jobber. Vi er litt forundret over at den har blitt sterkere i disse koronatider. Vi håper at vår satsing på norsk og lokal arbeidskraft er et konkurransefortrinn framover. Samtidig er det en god del boligprosjekter som er på vent, sier han.

Han håper omsetningen i 2020 ender på cirka 40 millioner kroner, og er litt bekymret for 2021.

– Perspektivet er å holde full aktivitet fram til jul. Lengre perspektiv har vi ikke. Vi er redd for at vi får en forsinket koronaeffekt, og det er en grunn til at byggebransjen er kritisk til at en del av tiltakene som ble satt inn i mars nå blir borte, sier han.

Næsset leverer stålkonstruksjoner, hovedsakelig til store bolig- og næringsbygg.

Ikke press

Bedriften han leder starta i en smie på Nesbakken. Bestefaren bygde på Bergermoen, og faren og hans kompanjong Inger Lise Stensli utvidet med nok et byggetrinn.

– Det er artig å ha en slik historie, men det kommer ikke jobber av den grunn. Men det gir oss litt å snakke om når vi er ute i markedet. Jeg er veldig stolt av historien vår, sier Trond som begynte å jobbe i bedriften da han var 26. Etter fire år fikk han sjefsjobben.

– Var det å gå inn i bedriften en forventning fra familien?

– På ingen måte, men jeg har alltid hatt lyst til det, forsikrer Trond.

Fagutdanning

Han er opptatt av viktigheten av å ha en fagutdanning, og for hans del ble det tømrerlinja på videregående.

– Jeg leste artikkelen om gjengen på Andritz som var «den jævla svartrussen». Jeg kjenner meg igjen i den beskrivelsen. Jeg fikk høre at om jeg ikke skjerpet meg på ungdomsskolen så ville jeg havne på «tømreren på Gran». Det hørtes ut som et skjellsord. Jeg ønsket meg dit, og det året jeg begynte var det faktisk kamp om å få komme inn. Jeg var heldig å få lærlingplass hos Tronrud Bygg. Det var springbrettet mitt til at jeg etter svennebrev tok fagskole og ingeniørutdanning. Det var planen allerede på ungdomsskolen sjøl om noen ikke trodde det, forteller Trond.

– Jeg vil heller ansette en svartruss enn en blåruss. I vår bransje handler det om å være fornuftig, skjønne hva som skjer praktisk og ha kontroll på logistikk. Og være litt kremmer. Det tenker jeg svartruss ofte er gode på. Du skal aldri mobbe den «dummeste» i klassen. En dag søker du jobb hos'n, sier Trond engasjert.

Han understreker at det egentlig ikke er hans ord, men faren til en kamerat.

– Det betyr noe å kunne noe med hendene sine, og det betyr ikke at du ikke kan noe i topplokket. Hver eneste dag drar jeg nytte av at jeg har jobbet på byggeplasser, sier Trond.

Sentralt

På privaten har 34-åringen bosatt seg i nabokommunen Lunner. Der er kona Hanne Myhre fra, og de har funnet seg drømmestedet på Kalvsjø.

For egen del er han glad for at det bygges ny vei mellom bostedet og arbeidsplassen, men for bedriftens del tror han veien inn til Oslo er den aller viktigste.

– Det er Oslo som er hovedmarkedet vårt. Konkurrentene våre har firefelts motorvei, mens vi fort havner i kø på Sollihøgda. Samtidig ligger vi veldig sentralt så vi leverer også til Valdres, Hallingdal, Gjøvik, Toten, Lillehammer og Bjørkelangen, sier han.

Ny sjef

Et halvt år etter at Trond ble sjef på Næsset mek., kom en ny sjef til verden på hjemmebane. Veslejenta er tre og et halvt år, og snart kommer det et nytt familiemedlem.

– Du har rukket mye på kort tid?

– Det har vært krevende. Men med god støtte hjemmefra og mange dyktige folk rundt meg på jobb i alle ledd – går dette over all forventning, Trond.