(Drammens Tidende)

DRAMMEN/NEDRE EIKER/LIER: Drammen er kjent for å ha et stort mangfold av ulike nasjonaliteter. I festivalen Det utvidede Europa er det østeuropeisk kunst og kultur som gjelder.

I løpet av høsten kan du oppleve internasjonale stjerner fra Øst-Europa, utfordrende kunstutstillinger, flerspråklige forestillinger for barn og et helt spesielt graffiti-prosjekt.

– Vi oppfordrer publikum til å gi innspill om artistønsker. Vi har allerede mottatt tilbakemeldinger på at vi ha satt sammen et godt program, sier Refka Kovac, prosjektleder for festivalen.

LES OGSÅ: Stinn brakke da østeuropeisk stjerne kom til Drammen

Stadig vekst

Siden festivalen startet opp for sju år siden, har den gradvis vokst i popularitet og størrelse.

– Vi blir stadig mer kjent blant det østeuropeiske publikummet i regionen. I tillegg til det gode samarbeid med lokale foreninger, er det stadig flere som ønsker å samarbeide med oss, sier Kovac.

Festivalen er et samarbeid mellom kommunene Drammen, Nedre Eiker, Lier og Ål. Målet er å skape dialog på tvers av kulturer og landegrenser med fokus på kunst- og kulturuttrykk fra det tidligere Øst-Europa.

LES OGSÅ: Verdensbyen Drammen har våknet

Internasjonale stjerner

Årets festival kan skilte med to store artistnavn fra Polen og Bosnia, henholdsvis Patrycja Markowska og Mirza Selimovic, som begge har skapt stort engasjement hos den østeuropeiske befolkningen i området allerede.

Hvem som kommer til festivalen, er opp til hvor ivrige de ulike lands organisasjoner er.

– Med over 8.000 polakker i Buskerud er de den største gruppa, derfor Patrycja Markowska en av hovedartistene i år, sier Kovac.

Markowska inntar Union Scene 14. oktober. Hun er en av Polens mest populære musikkartister. Med flere musikkutgivelser bak seg, har hun høstet en rekke musikkpriser, og toppet hitlistene gjentatte ganger.

Mirza Selimovic er en popartist fra Bosnia, og er i dag en av Øst-Europas mest ettertraktede. 28. oktober opptrer han i Norge for første gang, og det gjør han på Union.

LES OGSÅ: Guide til kulturhøsten

Folkemordet i Srebrenica

Festivalen byr også på kulturell føde for den visuelt interesserte. Den Røyken-bosatte arkitekten Sukrija Meholijc har de siste 20 årene laget illustrasjoner med fokus på nød. Under festivalen vil han presentere sine verker på Portåsen i Mjøndalen fra 15. oktober til 17. desember.

Karikaturene og illustrasjonene er et bidrag til det kulturelle minnet om krigen i Balkan, med spesielt fokus på folkemordet i Srebrenica.  

Det vil også være et møte mellom norsk og østeuropeisk gatekunst. Den lokale graffitikunstneren Eric Ness Christiansen skal samarbeide med de polske gatekunstnerne A-you og Adrian Platkovsky. De skal male to store vegger i Drammen og Nedre Eiker.

Barna skal også få

Det er ikke bare de voksne som skal få kulturelt påfyll. Det vil også bli barnearrangementer.

– Vi får stadig tilbakemeldinger om at det er for få tilbud til barn med østeuropeisk innhold. Derfor er det en glede å by på dette programmet, sier Kovac.

Den tospråklige forestillingen «Det gule egget» fremføres av Marianne Stenerud og polske Katarzyna Dorota Kolska. Forestillingen kan oppleves både i Drammen, Nedre Eiker og Lier kommune.

Igor Dunderovic og Fetterforeningen kommer til Lier kulturscene for å gi publikum en humoristisk familiekonsert på FN-dagen 21. oktober. De omtolker norske folkeviser og barnesanger i «Balkan-drakt». De forteller også artige historier fra deres reiser rundt i Distrikts-Norge.