Gå til sidens hovedinnhold

Flere lynnedslag skaper brannutvikling i skogen - ingen melding om skogbrann i drammensområdet

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestviken 110 melder om et stort antall skogbranner i Buskerud og Vestfold.

(Drammens Tidende)

Torsdag ettermiddag brøt det ut kraftige lyn over hele distriktet. Det har bidratt til branntilløp flere steder i skogen i Buskerud, Telemark og Vestfold. Det er torsdag ettermiddag ikke kommet inn melding om branntilløp i skogen i drammensområdet.

Politiet har fått meldinger om flere lynnedslag i Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Dette har medført brannutvikling i skogen. Uvisst brannomfang, opplyste politiet torsdag ettermiddag.

Vestviken 110-sentralen melder om et stort antall skogbranner i fylket.

– Vi har et stort antall skogbranner i både Buskerud og Vestfold, og har derfor et stort påtrykk med henvendelser fra publikum, men følger opp alle henvendelser. Brannvesen har begrenset antall ressurser, så hendelser prioriteres fortløpende, opplyste Vestviken 110 på Twitter 17.28 torsdag ettermiddag. 

Vestviken 110 forteller til Drammens Tidende i 18-tiden at de ikke har mannskaper nok til å sjekke alle bekymringsmeldingene de får inn. De er derfor avhengig av hjelp fra publikum for å undersøke om det faktisk brenner i enkelte skogområder.

– Vi må spille på alle vi kan, sier operasjonsleder i Vestviken.

Saken fortsetter under bildet.

 

Nødetatene har i løpet av ettermiddagen rykket ut til flere branner. Det er til politiet ikke kommet meldinger om branntilløp som følge av lyn i drammensområdet.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge opplyser til VG i 18-tiden at det er registrert 52 skogbranner i Buskerud.

Ikke oversikt

–  Det har brent en del steder. Det er så mye av det, og vi har ikke oversikt over hvert enkelt tilfelle. Det er mange meldinger, men mange er om samme brann også. Det er ikke kommet meldinger om brann i nærheten av drammensområdet, sier operasjonsleder i Politiet Sør-Øst, Erik Gunnerød, til Drammens Tidende. 

Saken fortsetter under bildet.

 

Det er svært mange som er på telefonen til politiet for å varsle om lynnedslag og branner i marka.

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark, opplyser politiet. De ber folk ringe 110 til brannvesenet, men opplyser også via Twitter at innringere må påregne ventetid.

Hektisk aktivitet

Operasjonsleder Gunnerød opplyser at politiet ikke har fått meldinger om at tilløpene har utviklet seg til det som kan karakteriseres som skogbrann.

Under kan du se en lynvideo filmet av Anders Grøndal:

 

– Vi har foreløpig ikke fått melding om at det har utviklet seg til skogbranner, uttalte han torsdag ettermiddag.

Da Drammens Tidende ringte Vestviken 110-sentralen var det hektisk aktivitet etter de første meldingene om brann. 

– Vi har så mye at jeg har ikke tid til å snakke så mye nå. Det er skogbrann og lynnedslag overalt, sier Vestviken 110 til Drammens Tidende.

Dette er fagsentralen for brannvesenet i vårt område og 110-sentral.

Ekstrem skogbrannfare

Meteorologisk institutt har et OBS-varsel ute om meget stor skogbrannfare i Buskerud.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarte i går og sa at skogbrannfaren var ekstrem.

– Nå er det ekstrem skogbrannfare i hele Sør-Norge. Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser – ikke bare av skog og utmark, men også hus og hjem. I verste fall kan liv gå tapt, skrev DSB i en pressemelding i går.

Sommervarmen og mangelen på nedbør gjør at skogbrannfaren har vært økende flere steder i landet.

Ventetid på nødtelefonene

Over 100 skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

Det store antallet skogbranner er fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark og Oppland. Det opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK.

Som følge av situasjonen er antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra 11 til 16. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Krevende

– Arbeidet har vært krevende i løpet av ettermiddagen. Helikopterbistand er avhengige av at tordenværet gir seg, men brannvesenet lokalt er ute og gjør en stor innsats sammen med sivilforsvaret, sier avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet, Anne Rygh Pedersen, til NTB.

Pedersen sier at lynnedslag kombinert med svært tørre forhold, er årsaken til situasjonen.