– Det er veldig hyggelig å kunne rapportere om ingen smittede. Det har vi ventet lenge på, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Gjennom februar var smittetrykket veldig lavt i Drammen kommune. Det var også fem dager uten noe registrert smitte. Til tross for det lave smittetrykket advarte smittevernoverlegen og hans kolleger i kommunens smittevernmiljø om at våren kunne bli svært krevende. Advarslene viste seg å være velbegrunnede. Den tredje smittebølgen traff Drammen kommune hardt, og det har tatt lang tid med strenge restriksjoner å få ned smittetrykket igjen.

Nå har smittetallene i kommunen vært lave i over to uker. 16 dager på rad med færre enn ti smittetilfeller har bidratt til år redusere smittetrykket betraktelig, og i løpet av de siste 14 dagene er det påvist 45 nye smittetilfeller. Smittevernoverlegen er i utgangspunktet ikke like bekymret nå som han var da tilsvarende lave smittetall ble registrert i vinter, for at smitten plutselig skal blusse opp igjen.

– Situasjonen er ganske annerledes nå, men det er samtidig noen usikkerhetsmomenter, så vi kan ikke være sikre på at vi ikke har en tøff periode til foran oss, sier Sagberg.

Grunnen til at har er mer optimistisk nå enn han var i februar, er først og fremst vaksinasjonen. Rundt en tredel av alle innbyggerne over 18 år har fått begge vaksinedosene. I tillegg har ytterligere 10.000 innbyggere fått første vaksinedose. Så nærmere halvparten av kommunens innbyggere har altså fått minst én vaksinedose.