Gå til sidens hovedinnhold

Det ligger an til et maktskifte, men ting endres fort i politikk

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det blir en spennende politisk sommer, høst og valgkamp i Øvre Eiker.

Det er én ting som er sikkert; det blir ny ordfører, etter at Ann Sire Fjerdingstad (H) bestemte seg for å takke av. Hun har styrt klubba siden 2009, før henne var det Anders B. Werp som var Høyres ypperste mann i kommunen (1999 – 2009).

Eikerbladets meningsmåling som presenteres i dag gir flere hint, men ingen klare svar; det er bare en måling. Likevel tyder mye på at den blå æraen kan være over. Sp, Ap, SV og Rødt får ifølge målingen 20 mandater. Høyre og FrP til sammen 16. Det betyr at MDGs posisjon, ifølge tallene, ikke spiller noen rolle. Høyre blir igjen størst med 11 plasser i kommunestyret. Det er verdt å gjøre oppmerksom på at det er Høyre som sitter på det siste mandatet, og at de slik sett er sårbare.

Det som overrasker mest er FrPs markante framgang. Det er stikk imot nasjonale trender. Dersom de oppnår et valgresultat på 13 prosent, som i målingen, må de være godt tilfreds. Jan Åge Storseths ambisjoner om 25 prosent er ambisiøse og virile, men preget en sommerbrunst uten realisme.

Vi tror at FrP lander på en lavere oppslutning enn målingen, kanskje også lavere enn ved valget i 2015. Vi tror også at Høyre blir større. Som Adrian Tollefsen forteller, var en meningsmåling før sist valg på samme nivå som nå. Likevel høstet de ti prosent mer da det ble alvor ved stemmeurnene. Vi tror at KrF vil slite for å berge mandatet, men vi er sikre på at de vil være veldig nær. Kanskje holder det akkurat?

I underlagstallene til meningsmålingen er det flest tvilere i KrF. Hele 60 prosent av dem som stemte KrF sist svarer at de er usikre på hva de gjør nå. Venstres tilsvarende tall er 33 prosent. Usikkerheten i «menighetene» til AP, Høyre og FrP ligger på drøyt 20 prosent. For SV er usikkerheten 6,7 prosent, Sp 4,9 prosent. Ingen av dem som stemte Rødt sist er i tvil; de stemmer Rødt igjen. Dette betyr muligheter for å hanke inn noen, eller mange, gamle venner. Jo større usikkerhet, desto større potensial.

Ap mister flest velgere til SV; 255. Sp stikker av med 73, mens Rødt forsyner seg med 37. Sp tar 386 velgere fra Høyre, Ap og FrP tar 31 hver. FrP taper mest til Høyre (67), men blør også til Sp (45) og Ap (22). Sp taper 28 til både Rødt og Venstre. De fleste av de usikre velgerne i 2015 sier de i år vil stemme FrP, Ap, Høyre og Sp, i den rekkefølgen.

Det største «partiet» ved denne målingene er «vet-ikke-partiet». Mer enn 33 prosent sier at de ikke har bestemt seg ennå. Det betyr at alle har mye å kjempe for.

Den som trolig vil og må kjempe mest og best er Niclas Tokerud (Ap). For ham personlig, og for partiet vil det være et usedvanlig sviende nederlag å havne på bronseplass. Det betyr at ordførerdrømmen forsvinner. For, hvis det går slik Eikerbladets måling nå viser, er Knut Kvale (Sp) trolig den neste ordføreren i Øvre Eiker. Men, det er langt til mål, og mye kan skje.....

Det ligger an til et maktskifte, men i politikk endres ting fort. Fryktelig fort.

LES OGSÅ:

Øvre Eiker Sp med kjempebyks på fersk meningsmåling: – Blir vi nest største parti blir jeg godt fornøyd 

Formidabel framgang for MDG – er tredje størst i Nedre Eiker: – Wow! Kult!

Ap får overraskende lite juling  

Kommentarer til denne saken