Er du fristet? Tilbudene står i kø, særlig fredag denne uka – selv om flere handelsaktører kjører en helsvart uke.

Mulighetene til å gjøre et kupp ser tilsynelatende ikke ut til å ha noen ende, og det mangler heller ikke på dem som advarer. Vi unner selvfølgelig alle å gjøre årets handel, men vi forstår god at blant annet Forbrukerrådet løfter en pekefinger.

Litt sunn norsk skepsis er trolig smart å ta med seg på vei til butikken, om den er fysisk eller på nett. Vi har i utgangspunktet tillit til at det som selges til knallpris virkelig er en knallpris, men det kan hende du skal ta en ekstra sjekk. Dette med førpris for den superbillige vaskemaskina må være den riktige vaskemaskina, og ikke en «halvbror» eller «lillesøster» som er nesten like bra.....

Uansett hva du gjør – kjøp ikke på kreditt. Da vil rentene fort spise opp rabatten; 20 prosent rente er ikke uvanlig.

Også i 2020 kommer januar med alle de regningene vi helst vil slippe å få, men som vi må betale. Har «freddagsfesten» i november vært for røff, vil bakrusen strekke seg lang ut på nyåret.

Husk også at du har samme rettigheter om du kjøper en tilbudsvare, eller en vare til ordinær pris. Det er alltid lurt å ta vare på kvitteringer og å sikre seg en byttelapp. Det kan spare deg for mye bry i neste runde. Handler du på nett har du dessuten mulighet til å angre i inntil 14 dager etter at varen er mottatt.

Et alternativ er å kjøpe brukt. Nettet oversvømmes nærmest av gode brukte varer, om det er et møbel eller sportsutstyr. Ifølge Forbrukerrådet er det en økning i salg av brukte klær med 23 prosent. Rådet anbefaler også at du bruker betalingskort med Visa eller MasterCard hvis du handler på nett. Da kan du klage til banken hvis du blir svindlet. Før du handler på nett er det også lurt å sjekke at aktøren virkelig finnes, og er seriøs.

Vi ønsker deg selvfølgelig lykke til og håper at du gjør en god handel på noe du virkelig trenger, eller har lyst på. Vår oppfordring er at du handler i lokale fysiske butikker. Da er de kanskje der også neste år. I løpet av 2019 har vi sett mange tidligere store butikkjeder gå konkurs eller bli lagt ned. Utskiftingsfrekvensen av butikker på kjøpesentrene har aldri vært høyere enn nå. Det viktigste nå er at du setter deg selv og din familie i en slik situasjon at den svarte fredagen ikke ender opp som en blå mandag.

En liten ting til: må du kjøpe noe?

Hvis «freddagsfesten» blir for røff, kan du fortsatt ha bakrus i 2020.