(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Drammen kommune melder tirsdag kveld om fem sannsynlige tilfeller av Delta-varianten i Drammen.

De fem tilfellene hører til to separate smittekjeder. Begge smittekjedene har ukjent opphav og forbindelse til andre kommuner, opplyser kommunen i en pressemelding.

Fire av de sannsynlige smittetilfellene har kommunen fått meldt fra laboratoriet ved Drammen sykehus. I tillegg tilsier kommunens egen smittesporing at det er ytterligere ett tilfelle av denne varianten

Kommuneoverlege John David Johannessen sier det bare har vært et tidsspørsmål før de første tilfellene av Delta-varianten ville bli påvist i Drammen. Denne varianten er påvist i flere kommuner rundt Drammen, og kommunen venter at den vil være den dominerende virusvarianten i løpet av noen uker.

– I begge smittekjedene er det personer som har tatt buss for tog til og fra Oslo. Alle som reiser kollektivt bør være oppmerksomme på smittevernreglene og sørge for at de utsetter seg selv og andre for minst mulig smittefare, sier Johannessen i pressemeldingen.

Vaksinerte og uvaksinerte

Kommuneoverlegen opplyser til Drammens Tidende at flere av de smittede er i samme familie. Han ønsker ikke å opplyse om alderen deres, utenom at de er langt unna pensjonsalder.

Johannessen opplyser at noen av de fem smittede er uvaksinerte, men at noen av dem også er i tidlig vaksinasjonsfase. Altså hadde det ikke gått tre uker etter disse hadde fått sin første dose. Johannessen minner om at dette er tida det tar å oppnå beskyttelse etter første koronainjeksjon.

Kommuneoverlege ønsker ikke å opplyse om hvor mange av de smittede som hadde påbegynt covid-19-vaksineringen.

De fem personene tok buss for tog til Oslo flere ganger i løpet av forrige uke og på tampen av uka før det. Alle fikk påvist smitte mellom 1. og 4. juli. Flere er nå i karantene som følge av disse tilfellene.

– Bør de som har tatt buss for tog til Oslo i denne perioden teste seg?

– Det blir for generelt å si det. For dette gjelder flere busser mellom Oslo og Drammen, og det er vanskelig å vite akkurat hvilke busser de tar tatt. Derfor har vi konkludert med at de generelt ikke trenger det med mindre de har symptomer, svarer Johannessen, som mener smittesporingsarbeidet har fungert normalt i disse tilfellene.

– Kontroll

Kommunikasjonssjef i Vy Gina Scholz minner om viktigheten av at alle reisende overholder smittevernrådene.

– På samme måte som ved reiser med vanlig buss eller på en annen måte, så er det viktig å overholde smittevernreglene, som å holde avstand og ikke reise hvis man har symptomer. Hvis de selv mistenker sykdom og vurderer å teste seg, så bør man kanskje vurdere å vente med å reise, sier hun, og legger til:

– Det er veldig mange som reiser på forskjellige måter. Da er det viktig at enkeltpersonene tar ansvar.

Hun råder også de som reiser til å ha med munnbind og sjekke hvordan reglene er der de reiser til og fra.

– I Oslo skal en fortsatt bruke munnbind på kollektivtransport om en ikke kan holde avstand, sier Scholz.

Han utelukker imidlertid ikke at deltavarianten kan ha spredd seg noe mer i Drammen, utover disse fem tilfellene:

– Men vi har kontroll på situasjonen enn så lenge.

Johannessen påpeker at det er buss for tog-sesong, og at kan være vanskeligere å holde én meters avstand på bussen enn på toget.

Smitter lettere

Han opplyser at Delta-varianten av koronaviruset smitter lettere enn virustypene som er påvist i Drammen til nå. I tillegg gir varianten høyere sannsynlighet for mer alvorlig koronasykdom. Johannessen sier at det er noe lettere å bli smittet av Delta-varianten enn tidligere Covid-varianter – også som fullvaksinert. Han understreker imidlertid at vaksinene gir svært god beskyttelse mot alvorlig sykdom av Delta-varianten.

– Vi er nødt til å fortsette å være disiplinerte og flinke videre, og da er det de enkle tiltakene vi lenge har fulgt som gjelder. Vi må ikke glemme at vi er i en pandemisituasjon. Det er viktig å vaksinere seg, fortsette å teste seg, holde seg hjemme ved sykdom og gjerne bruke Smittestopp-appen, sier Johannessen.

De fem prøvene sekvenseres nå av Folkehelseinstituttet (FHI). Johannessen opplyser at kommunen vil få helt sikre svar på om det faktisk er Delta-varianten innen en uke eller to.

I forrige uke ble det påvist ni smittetilfeller i Drammen, noe Johannessen beskriver som veldig få. De fem som trolig har Delta-varianten har ikke vært i utlandet i det siste, ifølge kommuneoverlegen.

Ingen barnehager eller skoler er berørt av det fem tilfellene av det som trolig er Delta-smitte.