Bra nok å være best?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Selfie-følelsen: Bra nok å være best?

LeserbrevUngdatas siste undersøkelse bekrefter at de ungdommene som vokser opp i dag langt på vei kan karakteriseres som en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær ungdomsgenerasjon. Selv om de fleste trives og er godt fornøyd, er det mange som opplever bekymringer i hverdagen. Et viktig funn fra årets undersøkelse er at omfanget av psykiske helseplager fortsetter å øke. Økningen er markant, og gjelder både gutter og jenter.

Psykisk helse under press

– Når jeg snakker med mine venner fra videregående, kan de alle bekrefte den samme følelsen: redselen for ikke å få det til. Redselen for å være en av dem som mislyktes, som ikke fikk til noe.

Det skriver en anonym 19-åring i Aftenpostens spalte Sid.

– Flere har begynt på angstdempende medikamenter. Mange har sluttet på studiene, eller så skal de bytte retning, fortsetter hun.

Det er opprørende å lese slike utsagn, det gjør vondt, men dette er ikke nytt for oss i Kirkens SOS. Daglig har vi samtaler med unge mennesker på soschat.no som forteller om maktesløshet og redsel for å ikke lykkes. Kanskje overrasker det mange, men denne frykten rammer uavhengig av ferdigheter, intellekt, utseende, sosial og økonomisk bakgrunn.

«Fake news» med rosa filter

Hvem pynter vel ikke litt på sannheten? De aller fleste av oss poster nok de fineste bildene og forteller det som er mest spektakulært. Med andre ord – sosiale medier viser fram en sterkt sensurert virkelighet. De reflekterer sjelden virkeligheten i sin helhet.

Hva gjør det med oss å se «alle de andres» fantastiske liv, i små drypp, hver eneste dag, døgnet rundt? Hvordan føler jeg meg når jeg «bare» har et helt ordinært liv – et liv som faktisk består av oppturer og nedturer? Eller, hva gjør det med meg når jeg oppdager at jeg ikke ble invitert på den festen som ble holdt sist lørdag – og alle de andre på skolen vet om det?

Innholdet på sosiale medier er ikke nytt. Skryting og utenforskap har eksistert til alle tider, men omfanget er så mye større og mer intenst enn det vi i foreldregenerasjonen noen gang har opplevd.

Er det så rart om mange av dem som vokser opp i dag får urealistisk høye forventninger til seg selv?

Hva hjelper det å være best, hvis jeg aldri er bra nok?

Per Fugelli sa det sånn: – Jeg er ikke imot prestasjon. Tvert om. Finn talentene dine og bruk dem. Men stopp ved nok. Vi bør si godt nok, ikke alene av plikt og nødvendighet, men for vår egen lykkes skyld. Livet blir gladere, leken villere, forholdet til andre mennesker romsligere.

Kanskje handler det om at hvis vi alltid higer etter mer så vil vi aldri nå målet, for hva hjelper det meg å være best hvis jeg aldri er tilfreds med meg selv – hvis jeg aldri føler meg bra nok?

For å klare å tenke «Jeg er god nok» trengs en ok selvfølelse; at jeg setter pris på meg selv. Men, det er ikke lett å finne den gode selvfølelsen på egen hånd, og slett ikke lett å klare og se hva som er godt nok.

Noen ganger hjelper det å sette ord på vonde følelser og tanker om at en ikke strekker til. Da kan det være nyttig å prate med noen man stoler på. Det er derfor vi i Kirkens SOS er her. Du kan prate med oss på telefon (22 40 00 40) eller soschat.no. Du er anonym og vi har taushetsplikt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags