Romantiserer Nedre Eikers økonomiske situasjon

FORSVARER RÅDMANNEN: Lajla Hval tar rådmannen i forsvar for kommunens økonomiske situasjon.

FORSVARER RÅDMANNEN: Lajla Hval tar rådmannen i forsvar for kommunens økonomiske situasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MENINGERTor Horgen Ellingsen romantiserer Nedre Eikers økonomiske situasjon i Eikerbladet 29. november og DT 5. desember.

Det virker ikke som han har sett det store bildet. Ja, det gikk litt bedre resultatmessig enn hva vi fryktet i 2016, men det hadde vi ikke klare og sikre tall på før i januar 2017.

Rådmannen er ikke ansatt verken for å synse eller anta noe som helst om økonomien. Rådmannen skal komme med kvalitetssikrede tall og opplysninger når disse foreligger. Vi kan se bakover i historien, i tiår, og vi ser at NE har slitt med dårligere skatteinngang enn sammenlignbare kommuner.

Hvorfor reagerer ikke politikerne på desinformasjonen fra rådmannen? 

Jeg reagerer på at Tor Horgen Ellingsen henger ut rådmannen og påstår at han har gitt uriktige opplysninger. Buskerud kommunerevisjon har helt tydelig sagt at rådmannen har lagt fram det han har fått av kvalitetssikrede tall så fort han har mottatt dette fra fepartement og fylkesmann.

Jeg reagerer også på at THE snakker om at rådmannen og et politisk miljø har deltatt i et komplott for å nedlegge kommunen! Ærlig talt, har du tatt for mye Møllers tran? Som politiker forholder jeg meg til kvalitetssikrede tall og informasjon, og i tillegg har jeg fått evnen til å tenke. Og jeg tenker at når motstandere har lett og lett etter en alternativ sannhet i et år uten å finne noe, er det på tide at de forholder seg til den sannheten som foreligger. Det gjør vi.

Vi politikere klarer å se både bakover i nær og fjern fortid, og vi ser hva som behøves i framtiden. Det er dette som er vår virkelighet som vi må stå i og tar innover oss. Vi ser nemlig at innbyggerne i NE behøver mer enn hva vi klarer å gi dem som selvstendig kommune framover. Vi har ikke de nødvendige inntekter, driftsfond eller investeringsfond som er nødvendige for at alle innbyggerne i NE skal få det de trenger når de trenger det.

Vern om Nedre Eiker Kulturskole

Hva kjennetegner en god kommune? Det er en kommune som gir innbyggerne de tjenester og den service de behøver i alle livsfaser. Vi ser at KS i gjentatte rapporter forteller at NE gir meget gode tjenester for lite penger. Dette ble sist gjentatt nå i 2017.

Administrasjonen og alle andre ansatte jobber hardt for å klare å gi så gode tjenester for så lite penger. Vi ser at det er svært nødvendig med flere store investeringer framover. Vi må ha nytt sykehjem, vi må bygge ut skoler, barnehager osv osv.

Nedre Eiker måtte selge Nedre Eiker Energi for å investere i byggingen av Bråta. Vi har ikke hatt noe investeringsfond og har det heller ikke nå. Det betyr at vi må ha full lånefinansiering på nødvendige utbygginger og nybygg med de lånekostnader det medfører. Staten anbefaler at kommuner har et investeringsfond på 20–25 prosent av total lånegjeld. Dette er det utopi å få til i NE, mens det er et krav i den nye kommunen.

Om Tor Horgen Ellingsen sitter på konkret og kontrollerbar informasjon om den økonomiske situasjonen i kommunen vi politikere ikke har tilgang til, er han velkommen til å dele den. Inntil da forholder vi oss til den informasjonen vi har. Den forteller oss at det eneste riktige var og er å gå inn for en kommunesammenslåing.

lajla Hvaal

Gruppeleder, Arbeiderpartiet

Nedre Eiker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags