(Bygdeposten)

Det fokuseres mer og mer på at vi som kjøper mat, kaster så mye av den, og det må det bli slutt på. Så enig, så enig.

Da må det også bli slutt på butikkenes, tør jeg si skjulte, måte å bli kvitt nesten dårlige varer på; Tilbud!

«I dag tilbud på tomater, salat, agurk», og så videre, og så videre. Og jeg putter billige matvarer opp i posen, bærer hjem og ser på alt det gode, og sunne! som jeg syns at jeg kan proppe i meg. Jeg danderer tomatene i en stor skål, det grønne må i kjøleskapet, men det er så deilig å se de dyprøde tomatene lyse på benken.

Jaja, jeg tenker dere skjønner hva som skjer to dager etter(!) når jeg skal lage tomatsaus fra bunnen, til pizzaen, som jeg også har laget, klar til heving …

ALLE de seks tomatene som hadde ligget så fristende i sitt papir-beger i butikken hadde mugnet. Og det var helg, langhelg. Og jeg hadde handlet i flere butikker i distriktet før helgen, så jeg husket ikke hvor tomatene ble kjøpt inn. Og jeg hadde ikke tatt vare på lappen. Og, ja, ingen tomater, ingen saus.

Vel, da fikk det bli ostesmørbrød med salat og agurk, da…

Det er unødvendig å gå i detalj på hva agurk og salat kan forvandles til når livene deres er på hell.

Jeg måtte kaste all den fine maten.

Jeg kunne nok funnet ut hvilken butikk det var og gått tilbake etter arbeidstid den første dagen etter helgen med resultatene av deres dårlige lagring av mat. Hadde det gjort noen forskjell? På statistikken, kanskje.

Poenget mitt er at butikkene må ta et større ansvar for lagring av varene sine og ikke lesse dem over på oss når de begynner å bli dårlige. Kanskje vi forbrukere må hjelpe dem med dette, gi tilbake det som er råttent, lage enda litt mer oppstyr rundt mat-politikken i landet vårt, slik at vi sammen kan lage løsninger som ikke gir oss så dårlig samvittighet når vi må kaste det som bokstavelig talt holder oss i live?