Undertegnede som er en 1950 modell, har opplevd en del tørkesommere i sine 68 år, men årets tørkesommer slår alle rekorder.

Jeg var nylig inne på Holtefjell med Myrhogget (707 moh.) som turmål. Herfra er det viden utsikt over eikerbygdene, en del av Drammens-området, Modum, en del av Ringerike, Norefjell og Blefjell for å nevne noe. Holtefjell er jo godt forsynt med myrer som en del turgåere har erfart og for meg var det første sommeren jeg gikk inn i dette eventyrriket med kun joggesko som fottøy uten å bli våt på beina.

Tilbake til tidligere år, først på 1980-tallet, hadde vi også en solid tørkesommer. Etter en tur inn til nettopp Myrhogget skjedde det litt av hvert, kommet nedover i terrenget og til Midtstua, var planen å gå langs Spitelva (vestre Spiten), og deretter Nedseterdala og så hjem igjen til bygda. Spitelva var så godt som tørrlagt, men ved enkelte steder var det noen smådammer igjen, og her gikk fortvilt småørret rundt u desperasjon over manglende vanntilførsel og manglende oksygen.

Gråtidlig dagen etter startet jeg opp min gamle Puck-moped med vaskebøtta til mor hengende på styret. Ferden gikk så ut til Buru, skogsbilveien forbi Spiten skileik, «kutorget», og opp til den nærmest tørrlagte Spitelva hvor den stakkars ørreten befant seg.
Med vaskebøtte og fra smådam til smådam ble det utallige turer ned til munningen ved Hoggtjennsbekken som renner ut i Spitelva. Hoggtjennsbekken kommer fra Hoggtjern og redder Spitelva videre på sin ferd mot Bakke kirke hvor den renner ut i Bingselva.
Til sammen hadde jeg vel reddet rundt 40 ørreter fra den visse død og undertegnede var ikke så lite stolt etter at jobben var fullført.
Det var vel et bra kultiveringsarbeid?