(Drammens Tidende)

MJØNDALEN: Dmitrii Osokin (29) er den siste russiske bandyspilleren som har sjekket inn hos familien Tveter i Hattenveien i Mjøndalen. Det skjedde i november.

– Jeg gleder meg til å feire jul her i Mjøndalen. Jeg er blitt godt tatt imot, sier Dmitrii Osokin, via Svetlana Tveter, som fungerer som tolk i intervjuet.

Svetlana Tveter er russisk og giftet seg med mjøndølingen Tor Tveter på begynnelsen av 2000-tallet. Hun har bodd i Mjøndalen i snart 20 år.

Det er Tveter-paret som sørger for MIFs link til russisk bandy. Tor Tveter har i mange år vært tilknyttet klubbens bandymiljø, og har tidligere blant annet vært sportslig leder. Nå spiller sønnen Tor Erling på de brunes A-lag i eliteserien sammen med blant annet nevnte Osokin.

Tor Tveter har gode kontakter i russisk bandy, og i samarbeid med kona Svetlana – som selvsagt prater russisk flytende – så har paret skapt et unikt nettverk som MIF drar nytte av.

LES OGSÅ: Sondre (28) ble pappa under tøff koronatid. Nå gjorde han et supercomeback: – Var litt rart

Ti år med russere

Det startet med et samarbeid med storklubben Jenisej i 2012, men er nå mer en generell god kontakt med russisk toppbandy.

– Dette hadde aldri gått uten Svetlana, sier Tor og kikker bort på kona.

I løpet av snart ti år har rundt ti russiske MIF-spillere bodd hos familien Tveter.

– Det er mye ansvar og masse klesvask, uttaler Svetlana og smiler.

– Jeg synes dette er bare moro jeg, parerer Tor og ler.

Tom Andersen, leder i MIF Bandy, poengterer at det viktigste for klubben er egen rekruttering, men at de synes innslaget av de russiske spillerne bidrar til å høyne nivået i både trening og kamp. Og at dette totalt sett er viktig for lagets utvikling i toppserien. Andersen er glad for den jobben Tor og Svetlana gjør. Det er aldri mer enn én til to russere i MIF per sesong.

Flere av de russiske spillerne har kun blitt én sesong og så dratt hjem igjen. Målet til MIF er å få noen til å etablere seg distriktet og bo her i flere år – bedre kontinuitet. I så måte kan Dmitrii Osokin være et godt emne. Osokin er 29 år og mer rutinert, og midtbanespilleren har fått en pangstart med åtte mål og åtte assist på seks kamper. Han har spilt rundt 100 eliteseriekamper i Russland – blant annet for Dynamo Moskva.

LES OGSÅ: Dette er Åssidens nye trener

Ble født i Norge

– Jeg håper jeg blir værende her en stund. Før jeg kom har jeg lest og hørt mye bra om Mjøndalen. Det virker lovende. Norge er mitt andre hjemland, melder Osokin.

For Dmitrii Osokin er nemlig født i Norge (!). Hans pappa Alexander Osokin spilte for Røa i norsk eliteserie på 1990-tallet. Dmitrii bodde i Oslo i sine fem første leveår, men husker lite av det.

– Men jeg glemmer ikke at jeg spiste kransekake i jula, humrer han.

Dmitrii har også fortrengt de norske ordene han lærte som barn. Nå har 29-åringen etter hvert planer om å lære seg norsk ved å gå på norskkurs.

Alexander Serov, Mjøndalens andre russer, har bodd i Norge i mange år, og er kommet utenom «Tveter-nettverket» – kom til MIF fra Høvik før 2020/2021-sesongen. Storscorer Serov snakker norsk og er en viktig mann for Osokin i etableringsfasen i MIF. Han hjelper til med å oversette under kamp/trening.

– Og så kan jeg noen engelske ord, kommenterer Dmitrii.

LES OGSÅ: Markus (25) om nedturen: – En tomhetsfølelse som jeg aldri har opplevd

Lokaloppgjør 2. juledag

Osokin skal på besøk til Serov på julaften, og senere i julehelga er Dmitrii klar for hans første 2. juledagsderby mot naboen Solberg. I år møtes erkerivalene for 36. gang på høytidsdagen siden 1982, og denne gangen spilles lokaloppgjøret på Vassenga (kl. 13.00). På grunn av smittevernreglene kommer bare 100 tilskuere inn. Så den publikumsfesten det vanligvis er det blir det ikke, men matchen vises direkte på Youtube.

– Jeg har hørt mye om 2. juledag-oppgjøret, og håper vi vinner etter godt spill, sier Osokin.

Hvis Mjøndalen skulle vinne blir det den første seieren mot Solberg 2. juledag siden 2005. SSK står med utrolige 15 seire på rad.

Totalt er det 19–15 til Solberg i antall seire – én uavgjort.

Hittil i eliteserien har lagene prestert likt ved begge på ha ti poeng etter ni kamper (4. og 5. plass).

PS! Drammen Bandy spiller borte mot bunnlaget Skeid 2. juledag (kl. 13.00).