Opplysningskontoret for frukt og grønt jubler denne uka over at 15-åringene våre drikker mindre brus og heller knasker mer grønnsaker. Det kommer fram i en rapport i den europeiske helsevaneundersøkelsen for skoleelever. Og undersøkelsen forteller at det er som på skolebenken; jentene knasker mest og dropper brusflaska oftest. Oppløftende er det også at sukkerinntaket til oss alle har gått ned de siste ti årene.

Mens grøntfolket feirer gråter de litt i Helsedirektoratet. Direktoratet har på inn og utpust i flere år anbefalt oss å spise fisk minst to til tre ganger i uka. Her er det ifølge dem de unge som svikter mest. Anbefalingen om antall fiskemåltid står for øvrig ved lag. Likevel spiser vi mindre fisk enn på flere år, og nedgangen har ifølge direktoratet pågått over «lang» tid.

Hvorfor lytter vi ikke til velmente råd fra høykompetente folk som bare vil oss godt? Riktignok er vi ikke helt døve, det viser den yngre gardes vaner. Samtidig har vi i alle fall hørt med ett øre: vi spiser litt mindre kjøtt enn før. Mange burde kanskje spist enda mer sauekjøtt. Etter at regjeringen nærmest slapp produksjonen av sauekjøtt helt løs har berget med prima sauekjøtt hopet seg opp.

Tilbake til spørsmålet om fisk, og hvorfor mange av oss hører mindre på kostholdsekspertene. Vi undres om mange er i ferd med å bli drittlei oppdrettsfisk, fabrikkfisk eller kraftfôrfisk som den også omtales som. Oppdrettsnæringa gjør det godt og betyr en enorm eksport for Norge. Svært mange arbeidsplasser blir det også. Det er strålende, men det er ikke bare lokalavisa i Eiker som stiler spørsmål ved produksjonsformen. Dette er i ferd med å bli et internasjonalt tema, selv om japsene aldri har kjøpt mer norsk oppdrettsfisk som nå. Kronekursen er også en positiv driver for eksportvekst.

Likevel er det ingenting som slår en fjellørret, fisket på et rent vann og som er så rød i skinnet at tennene løper løpsk. En abbor er også en fornøyelse for ganen for oss som tåler å pelle litt ekstra bein. Abborskinnet kan dessuten konkurrere med det beste fra potetgullfabrikkene. I dag blir det fisk til middag, men vi lar kraftfôrfisken ligge igjen i disken.

Her er vårt forslag til deg: Ovnsbakt fjellørret, mandelpoteter, smeltet smør med kokte egg og gressløk i, hakkede tomater og løk og selvfølgelig agurksalat. For å toppe det hele – ta en god spiseskje med kaldt eplesyltetøy som «topping». Har du ikke tid i dag så kommer det alltid en lørdag, og søndag.

Nam nam, og god middag:)

LES FLERE LEDERARTIKLER HER!