Gå til sidens hovedinnhold

Hvis vi starter med oss selv er det er god begynnelse

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De som er opptatt av miljøet jublet da den amerikanske bilgiganten General Motors (GM) forrige uke varslet at de ville går over til å produsere elbiler. Innen 2023 lover GM ha 20 nye nullutslippsbiler i «stallen». Baksiden for mange er at de planlegger å legge ned fem fabrikker og gi nesten 15.000 ansatte sparken. Nå har også Ford varslet en grønn omlegging. Når vi i tillegg nevner at Kina forlanger at minst 10 prosent av alle nye biler neste år må være elektriske, eller gå på biodrivstoff er det gode tegn på at markedskreftene er i ferd med å ta miljøgrep.

Kina, Frankrike, Storbritannia og India har alle sagt at de vil fase ut fossildrevne biler mellom 2030 og 2040. Her på bjerget er målet at det samme skjer fra 2025. I disse landene bor nesten halvparten av verdens mennesker; 3,2 milliarder. Selv om det går noen tiår før vi blir kvitt forurensingen fra biltrafikken, er det i alle fall bra at det skjer noe. Når så befolkningstunge nasjoner tar tak vil det skje noe. Håpet er at alt går raskere, og at vi ikke ødelegger for mye i ventetiden. Fortsatt er klimaendringene «utenfor human kontroll», likeså forventningene om hvordan temperaturutviklingen vil gå. Ifølge ekspertene er det enorme forskjeller fra 1,5 til 2 graders økning i den globale gjennomsnittstemperaturen.

Det føles kanskje bortkastet å bry seg med hva som skjer i verden når vi sitter på en norsk fjelltopp og fråtser i frisk luft. Når vi ser bilder, eller opplever den grå skyen av forurensning i store internasjonale metropoler, er det kanskje lettere å forstå at vi må gjøre noe. Det er slik med forurensning som Harald Heide-Steen sa det da han var russisk ubåtkaptein og hadde krysset landegrensen: Du kan ikke se grensen under vann». Det er ikke det minste vanskelig å forstå, men så mye mer krevende å gjøre noe med.

Alle vil ha det bedre i morgen enn i dag. Vi ønsker mer av alt, og i alle fall noe bedre enn naboen. Dette nærmest selvpålagte kjøpepresset må vi legge av oss. Vi klarer å gjøre noe med det, både du og jeg. Det er en start vi må ta ansvar for alle sammen. Kanskje dette er noe å tenke på i disse førjulstider når gavehandelen går amok?

LES FLERE LEDERARTIKLER HER!

Kommentarer til denne saken