De som er opptatt av miljøet jublet da den amerikanske bilgiganten General Motors (GM) forrige uke varslet at de ville går over til å produsere elbiler. Innen 2023 lover GM ha 20 nye nullutslippsbiler i «stallen». Baksiden for mange er at de planlegger å legge ned fem fabrikker og gi nesten 15.000 ansatte sparken. Nå har også Ford varslet en grønn omlegging. Når vi i tillegg nevner at Kina forlanger at minst 10 prosent av alle nye biler neste år må være elektriske, eller gå på biodrivstoff er det gode tegn på at markedskreftene er i ferd med å ta miljøgrep.

Kina, Frankrike, Storbritannia og India har alle sagt at de vil fase ut fossildrevne biler mellom 2030 og 2040. Her på bjerget er målet at det samme skjer fra 2025. I disse landene bor nesten halvparten av verdens mennesker; 3,2 milliarder. Selv om det går noen tiår før vi blir kvitt forurensingen fra biltrafikken, er det i alle fall bra at det skjer noe. Når så befolkningstunge nasjoner tar tak vil det skje noe. Håpet er at alt går raskere, og at vi ikke ødelegger for mye i ventetiden. Fortsatt er klimaendringene «utenfor human kontroll», likeså forventningene om hvordan temperaturutviklingen vil gå. Ifølge ekspertene er det enorme forskjeller fra 1,5 til 2 graders økning i den globale gjennomsnittstemperaturen.

Det føles kanskje bortkastet å bry seg med hva som skjer i verden når vi sitter på en norsk fjelltopp og fråtser i frisk luft. Når vi ser bilder, eller opplever den grå skyen av forurensning i store internasjonale metropoler, er det kanskje lettere å forstå at vi må gjøre noe. Det er slik med forurensning som Harald Heide-Steen sa det da han var russisk ubåtkaptein og hadde krysset landegrensen: Du kan ikke se grensen under vann». Det er ikke det minste vanskelig å forstå, men så mye mer krevende å gjøre noe med.

Alle vil ha det bedre i morgen enn i dag. Vi ønsker mer av alt, og i alle fall noe bedre enn naboen. Dette nærmest selvpålagte kjøpepresset må vi legge av oss. Vi klarer å gjøre noe med det, både du og jeg. Det er en start vi må ta ansvar for alle sammen. Kanskje dette er noe å tenke på i disse førjulstider når gavehandelen går amok?

LES FLERE LEDERARTIKLER HER!