(Drammens Tidende)

OBERWIESENTHAL: Drammens Tidende er på plass i tyske Oberwiesenthal, og følger alle de lokale utøverne i junior/U23-VM.

Sendingen fra junior-VM følger du gratis her.

Bronse til Martin

Martin Kirkeberg Mørk, altså. For et renn. Bronsen var så fortjent, så fortjent. Slik fulgte vi 15 kilometer fellesstart direkte:

Der er han i gang - og etter kilometeren er Martin med i tet!

Fem kilometer nå, og Martin ser rolig og fin ut. Ligger på fjerdeplass i den samlede tetgruppen, som fortsatt er nokså stor.

Det snør i Oberwiesenthal nå. Kan det påvirke forholdene? Trolig vil det gi utslag for enkelte, og kan, i ytterste konsekvens, bety forskjellen på en topp-plassering eller ei. Dette med tanke på smøring.

Nå sprekker det litt mer opp foran. Ni stykker har fått seks-sju sekunder. Vi har ham med foran, dere, vår mann fra DBK. Heng på nå, Martin!

Ti mann med i teten nå, etter 10,8 kilometer. Martin ser fortsatt veldig rolig og elegant ut i klyvene. Hele fire nordmenn med blant de ti, det er rett og slett imponerende.

Bare åtte igjen i tetgruppa halvveis, på 15 kilometer. Alle de norske - inkludert Martin - er med! Gruppa har et halvt minutt ned til nummer ni og ti. Martin har ikke vært mye foran og tatt føringer ennå. Viser seg fram i sidespeilet til de foran av og til, men går veldig balansert.

Iver Tildheim Andersen fra Rustad i Oslo gjør mye av drajobben foran. Utlendingene følger ham tett, mens de andre norske ligger litt langre bak i teten. Sikkert et smart taktisk trekk, dette. Andersen ofrer kanskje vinnersjansene her, men hvis Norge får tre på pallen tror jeg ingen klager så mye.

De åtte i gruppe er: Gus Schumacher (USA), Davide Graz (Frankrike), Friedrich Moch (Tyskland), Remi Drolet (Canada) - og de fire norske: Iver Tildheim Andersen (Rustad), sønn av sin far Lars Agnar Hjelmeset (Gjelleråsen), David Thorvik (Kjelsås) og ikke minst Martin Kirkeberg Mørk (Drammens Ballklubb).

Uendret i teten etter 20 kilometer - men det er nå det begynner. Far til Martin, Per Øyvind Mørk, sa til Drammens Tidende før rennet at det var nå, etter to mil, at Martin skulle klinke til.

Etter 20,8 kilometer avanserer Martin til fronten av feltet! Smeller han til nå?

Så får tyske Moch 15 sekunder - Martin henger med de sju bak tyskeren.

Martin er nummer fire med en runde igjen - kan være med i medaljekampen!

Mørk er nummer tre med under fire kilometer igjen! Stå på Martin! Fire er med i bronsekampen nå! Går mot norsk sølv og kanskje bronse.

Martin distanserer rivalene - han går mot bronse her nå!

Gull til Helene

Slik var jentenes fellesstart, minutt for minutt:

Vi er i gang med fellesstarten!

Fossesholm åpner sterkt! Leder med 12 sekunder etter 1,75 kilometer!

Øker til 18 sekunder. Hun er råsterk, Vestfossen-jenta. Bergane fra Konnerud er 38 sekunder bak, og er nummer 50.

Dette ser ut til å bli plankekjøring. Fossesholm leder med 37,5 sekunder etter 3,7 kilometer. Utklassing!

Øker til 39 sekunder på 5,5 kilometer. Nærmest er sveitseren Siri Wigger. Bergane er på vei opp - 1 minutt og to sekunder bak, på en 31.-plass!

Halvveis er Fossesholm hele 56 sekunder foran. Hun har bare ett gir i dag - og det er full fyr!

Bergane avanserer mer - er nummer 24, med kontakt med alle foran seg. Kan hun gå seg inn i topp 10 i dag?

9,2 kilometer nå. Fossesholm utvider ledelsen til 1:10. Bergane nummer 21 nå, men har mistet kontakten med de som kommer bak Fossesholm nå.

Bergane nummer 22 etter 10,5 kilometer. Fossesholm kommer til å ta dette, med mindre det oppstår full orkan, hun faller og vikler seg inn i nettet langs løypa.

Bergane nummer 20 etter 12 kilometer, men har 16 sekunder fram til nummer 19.

Ingen feil fra Fossesholm - fortsatt et hav foran resten etter 13 kilometer. Snart kan hun juble i målområdet!

Jøss - Sophia Laukli fra USA - med far fra Drammen - kan ta sølv. Hun er med i kampen med under to kilometer igjen.

Fossesholm går i mål - strekker armene i været - og vinner sitt andre gull i årets VM!

Bergane nummer 18 i mål, fra startnummer 53! Strålende innsats!


Før dagens øvelser

Margrethe Bergane (18) og Helene Marie Fossesholm (18) fra Konnerud IL og Eiker SK er klare for en spennende fellesstart onsdag, i det som kun kan beskrives som strålende vintervær.

Jentene går ut klokka 10.00.

Tyske Oberwiesenthal har vist seg som et lunefullt sted for skirenn, noe blant andre Tiril Liverud Knudsen har erfart. Onsdag virker det som om vi skal få fine forhold, men snøen ute i løypa blir nok løsere i solskinnet utover dagen.

Fossesholm går ut med startnummer 1, mens Bergane starter med nummer 53, og må jobbe hardt for å komme seg fremover i feltet.

Senere i dag skal Martin Kirkeberg Mørk - som ble frastjålet ski i Oberwiesenthal denne uken - ut på guttas fellesstart, som er ei tremil i fri teknikk. Drammens Ballklubbs store håp går ut med startnummer 10.

Gutta går ut klokka 12.00.