Hvert år når det er varmt opplever mange badende i Øvre Eiker «svømmekløe», eller «sandlopper» som det kalles lokalt. I år var det Bjørn Kongsrud fra Ormåsen og familien på ni som fikk oppleve det ubehagelige fenomenet.

– Barna fikk kraftige reaksjoner, og var helt ut av seg. Yngste er tre år, og eldste er ni. Eldstemann trodde hun skulle dø, forteller bestefaren.

Han vil ikke at folk skal boikotte badeplassene i Øvre Eiker, men syns det kan være en fordel for alle å være forberedt. For en gjeng med gråtende unger var ikke spesielt moro.

– Så var det jo jeg som hadde anbefalt badeplassen. En flott dag ble bare elendighet, sier Kongsrud.

Parasitter i vannet

Når vanntemperaturen er over 20 grader, kommer det tusenvis av såkalte haleikter ut av infiserte snegler. De svømmer rundt i vannet og leter etter fugl, men tar gjerne feil.

Noen slipper billig unna, mens andre får en rekke ubehagelige symptomer.

– Vi tok turen innom apoteket og fikk hydrokortison, som er anbefalt av Folkehelseinstituttet, sier Kongsrud.

Svømmekløe

Har du tidligere vært plaget av svømmekløe, kan det vært lurt å ta noen forholdsregler før bading. Rådet er å styre unna områder med parasitter. Grunt ferskvann og brakkvann, samt områder med siv og pålandsvind, er spesielt utsatt. Det røde, prikkete utslettet kan lett forveksles med insektstikk, skriver Norsk Helseinformatikk.

– Vi badet i timevis, så jeg ville anbefal å ta det litt roligere, sier Kongsrud.

I tillegg er det lurt å ta av vått badetøy og tørke seg godt med en gang. En dusj kan også gjøre at parasitten ikke fester seg så lett. På Sundhaugen har det blitt satt opp en utedusj, nettopp på grunn av dette.

Det er også enkeltstudier som har rapportert om at det kan hjelpe å smøre seg med solkrem med brennmanet-filter, forskjellige kremer og salver før du bader.

– Jeg vil ikke skremme folk bort fra området, men mine barnebarn vil ikke bade der igjen. Derfor greit å være litt forberedt, sier Kongsrud.