(Drammens Tidende)

Lørdagens NM-distanser i langrenn på Gjøvik lar seg ikke gjennomføre som følge av svært lave temperaturer. Lørdag morgen var gradestokken langt under grensen.

Det sto opprinnelig fellesstarter med skibytte for menn og kvinner på programmet på Vind skistadion. Etter nye temperaturmålinger klokken 11 valgte imidlertid rennjuryen å avlyse.

Kvinnenes renn skulle ha startet klokken 10.30. Én time før oppsatt starttidspunkt ble det besluttet å utsette starten i første omgang.

«Vi har nå 24,5 grader på det kaldeste stedet i løypa», ble det opplyst fra juryen da. Grensen for å gå renn er minus 18 grader.

Det var flere lokale håp på startlista på kvinnenes renn. Helene Marie Fossesholm og Margrethe Bergane hadde begge startnummer fem og seks, mens andre lokale som skulle gå blant annet var Emma Kirkeberg Mørk, Tiril Liverud Knudsen og Mari Landro Svingheim.

Håpet på å gå bedre

– Det er veldig kjedelig. Det er ikke noe man får gjort noe med. Men når det er så kaldt så er det ikke annet valg enn å avlyse, sier Margrethe Bergane.

Konnerud-løperen var ikke helt fornøyd med 8.-plassen etter fredagens 10 km fri og hadde dermed sett fram til dagens renn.

– Jeg hadde håpet å gå litt bedre enn i går. Det er en kul øvelse man ikke går så ofte. Det er kjedelig for alle, men sånn er det, sier hun.

Formiddagen har kun brukt på å vente på klarsignal får skirenn, men istedenfor ble det altså avlyst. Bergane blir imidlertid i Gjøvik til søndag i håp om å gå stafett.

– Det er meldt kaldt i morgen også, så det er usikkert om stafetten blir noe av Men det blir å trene litt rolig i dag, og forberede seg til i morgen som om at det blir renn.

Kritisk punkt

Rennleder Ole Henrik Evensen opplyste overfor NTB at det ville bli foretatt en ny temperaturmåling klokken 11 lørdag formiddag.

– Vi håper veldig at når sola kommer, vil det varmes opp nok. Det tror vi på, sa Evensen til NTB.

Han bekreftet at enkelte deler av løypa er betydelig kaldere enn resten.

– Vi har en bekkedal, som det alltid er kaldt i. Dessverre går mye av løypene nedom der. Det er et punkt som er litt kritisk, sa Evensen.

Arrangøren gjorde temperaturmålinger åtte-ti steder i løypa.

Stafetter i fare

Søndag er det stafetter for menn og kvinner på Gjøvik. Da er det også meldt om sprengkulde. Stafettene har i tillegg oppsatt start allerede klokken 9. Det kan gi arrangørene ytterligere hodebry.

– Jeg har ikke lyst til å tenke så langt, men det ser ikke lovende ut, sa rennleder Evensen til NTB lørdag.

Han bekreftet samtidig at starten på stafettene også kan skyves på. Værmeldingene tyder samtidig på enda flere minusgrader søndag.

Landslagsløper Emil Iversen varslet overfor Adressa lørdag at han ikke kommer til å gå søndagens NM-stafett som følge av sprengkulde. Trønderen har nylig vært syk og vil ikke risikere mer helsetrøbbel inn mot VM i Planica.