Gå til sidens hovedinnhold

Åtte personer koronasmittet

Åtte personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Seks av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens de siste to har fått påvist smitte etter å ha kommet til Norge fra utlandet.

Ved Marienlyst skole har en elev fått påvist smitte. Dette fører til at både medelever og læreren må i karantene.

Ved hjemmetjenesten Bragernes er det en ansatt som har fått påvist smitte. Én bruker og én ansatt settes i karantene som følge av dette smittetilfellet.

– Vi har nå to dager med relativt lave smittetall bak oss. Mye tyder på at tallene som er rapportert i går og i dag er for lave. Det er en del prøver som er tatt gjennom helgen som vi fortsatt venter svar på. Så vi er forberedt på at det ligger en del prøver klare til analyse som vil være positive, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Han mener det ikke er grunnlag for å se at den svakt stigende smittetrenden i Drammen er brutt på grunn av to dager med relativt lave smittetall.

– Gjennom hele pandemien har vi sett smittetall over flere dager for å vurdere utviklingen. Det gjør vi nå også. Derfor vil vi eksempelvis ikke se på det som alarmerende om vi får høye smittetall en av de kommende dagene når vi får svar på prøvene som ligger klare til analyse på sykehuset. Antall påviste smittetilfeller i løpet av en uke eller to gir bedre indikasjoner på smittetrykket, sier Sagberg.

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 189 nye smittetilfeller. Dette er to lavere enn tallet som ble rapportert i går.

– Ingen må tro at vi er gjennom pandemiens verste periode i vinter. Vi har fortsatt noen uker foran oss som kan bli veldig utfordrende. Selv om dagens tall er nokså lavt, er den underliggende smittetrenden fortsatt svakt stigende. Det er derfor all grunn til å følge alle smitteverntiltak nøye og la seg teste selv ved milde symptomer, sier Einar Sagberg.

– Foreløpig er det sett relativt få tilfeller av den engelske varianten og den sørafrikanske varianten av viruset i Norge, men hvis disse variantene får fotfeste her, risikerer vi en større smittespredning enn vi har sett tidligere. Da blir det også vanskeligere å holde kontroll på pandemien, sier Sagberg.

Nå har de fleste beboerne ved sykehjemmene fått den første vaksinedosen, og vaksinasjonen av de eldste innbyggerne som ikke bor på sykehjem, starter denne uka. I tillegg kan en tredje vaksine bli godkjent for bruk i EU og Norge i løpet av januar. Når flere vaksiner godkjennes for bruk, vil også selve vaksinasjonen av befolkningen gå raskere ettersom tilgangen på vaksiner bedres. Etter hvert som det kommer flere og flere vaksinedoser til Norge, blir nye grupper av befolkningen kontaktet med informasjon om hvordan man skal gå fram for å bli vaksinert.

Siden begynnelsen av mars har 2.246 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 45 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Kommentarer til denne saken