Gå til sidens hovedinnhold

AP-medlemmer fra Nedre Eiker har fått de tre viktigste vervene i den nye storkommunen - Tilfeldig?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ifølge regjeringen handlet det om «like konkurransevilkår for private og offentlige aktører når de er i samme marked.» Fagbevegelse og kritisk opinion ser det imidlertid slik at Hjelmengutvalget, ledet av jussprofessor Erling Hjelmeng, i 2016 la fram en oppskrift på hvordan man kan avvikle kommunal virksomhet og erstatte det med private aktører.

Hjelmengutvalget foreskriver at man skal omorganisere kommunal virksomhet. Man skal kunne gå konkurs, betale skatt osv. En offentlig svømmehall vil per definisjon drive i konkurranse med andre private aktører. SFO likeledes. Eksemplene er mange. Når disse kommunale selskapene blir underskuddsforetak eller går konkurs, vil fullstendig privatisering bli det neste. Hvilke kommunepolitikere kan med stramme budsjetter velge noe annet?

Samme år, i 2016, var kommunereformen det viktigste innenrikspolitiske spørsmålet i Norge. Det var omtrentlig ingen som snakket om kommunestruktur ved valgkampen forut for stortingsvalget 2013, like lite som i kommunevalgkampen 2015. 

Den politiske sammensetningen som valgene ga gjorde at det var en Høyredominert regjering nasjonalt, men ikke uten samarbeid med alle mulig tenkelige lokalpolitiske konstellasjoner, som sto for gjennomføringen.

Nå blir kartet slik at kommunene som blir født den 1.1.2020 i alle hovedsak utgjør fortetninger rundt de store byene. I Nedre Eiker sitt tilfelle vil vi inngå i en kommune som blir landets sjuende største. Stor-Drammen blir helt klart stor nok til å bli interessant for alle aktører som står klare til å overta store deler av den offentlige virksomheten.

Det er EU som gjennom EØS-avtalen legger retningen for denne markedsliberalistiske nedbyggingen av kommunalt folkestyre og offentlig sektor, som både Hjelmengutvalget og kommunereformen er med på å sørge for. ESA la i 2015 an sak mot Norge om kommuners skattefrihet og konkursvern. Derav Hjelmengutvalget.

Nå vil som kjent også den Høyredominerte flertallsregjeringen ha en ordning der ESA forhåndsgodkjenner kommunale vedtak.

Tilbake til det nære: AP-medlemmer fra Nedre Eiker har fått de tre viktigste vervene og oppgavene i den nye storkommunen. De leder både fellesnemnda, Drammen AP og er Aps ordførerkandidat. Tilfeldig? 

 

Kommentarer til denne saken