Gå til sidens hovedinnhold

Ap får overraskende lite juling

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nasjonale trender og motstanden mot kommunesammenslåing med Drammen og Svelvik gir et løft for flere partier i Nedre Eiker. Det som overrasker mest er at FrP, som sa nei til kommunesammenslåing, går tilbake. Det følger riktignok en nasjonal utvikling, men er samtidig det stikk motsatte av det partikollegene i Øvre Eiker erfarer.

Med all den støyen det har vært innad i Ap er vi overrasket over at de får en tilbakegang på «bare 6,7 prosent. De får overraskende lite juling på Sentios måling for Eikerbladet.

Brutte valgløfter har kanskje gått i glemmeboka, og tidligere partimedlemmers store aktivitet for å stoppe kommunesammenslåingen har kanskje gjort at mange har fått nok. At Foreningen «For Nedre Eiker» revnet etter interne stridigheter kan også ha påvirket prognosen Sentio Research har laget for Eikerbladet?

MDGs Cathrin Janøy skiftet parti. Hun gikk fra KrF til MDG. Det angrer hun neppe på. Hun hadde nok forventet et løft, men å oppnå tre ganger så stor oppslutning er mer enn både hun og hennes partivenner kunne drømme om. MDG skiller seg ut og har satt en dagsorden for miljø og klima. De andre partiene har forsøkt å tilnærme seg områdene, men så langt har ikke det slått til. Det blir det samme som for FrP som har mistet troverdighet i bompengepolitikken; «Bompartiet» har regionalt skapt bølger og har (så langt) fått svar gode fra velgerne.

Det er SV som har de mest lojale velgerne i Nedre Eiker. Åtte av ti som stemte SV sist sier de vil gjøre det også i år, 75 prosent sier det samme om MDG. FrP, Høyre, Rødt, Sp og SV har en lojalitet på cirka 60 prosent. KrF ligger på 40 prosent, mens Venstre er i mest trøbbel med sine egne; bare 12,5 prosent.

Blant dem som stemte ved valget til kommunestyre i Nedre Eiker i 2015 er det Aps velgere som er mest usikre; tre av ti. FrP opplever størst flukt til Høyre, mens Høyre taper mest til Ap. Sp taper mest til Venstre og Rødt forsyner seg godt av dem som stemte SV for fire år siden. Venstrefolket i 2015 går til både Sp og Ap, mens en overraskende stor andel fra MDG melder overgang til SV.

Du lurer kanskje på hvorfor Eikerbladet gjennomfører en meningsmåling i Nedre Eiker kommune?; alle vet jo at det heter Drammen fra nyttår. Jo, fordi vi er en lokalavis for Eiker. Vi er derfor mest interessert i hva våre lesere og innbyggere mener, og hvordan de har det. Det har vi vært, og det vil vi være, helt uavhengig av kommunesammenslåing. Våre journalister skal ikke skrive om det som skjer i Svelvik eller på Bragernes. Det som er spennende er hvordan stemmene fra Nedre Eiker vil påvirke bystyret i Drammen, Drammen som er nesten tre ganger så store. «Myggen» Svelvik er vi ikke veldig bekymret for.

Det er mye å kjempe for. 3 av 10 velgere har ikke bestemt seg ennå.

LES OGSÅ:

Øvre Eiker Sp med kjempebyks på fersk meningsmåling: – Blir vi nest største parti blir jeg godt fornøyd 

Det ligger an til et maktskifte, men ting endres fort i politikk  

Formidabel framgang for MDG – er tredje størst i Nedre Eiker: – Wow! Kult! 

Kommentarer til denne saken