Advarsel: Følg med på veien i langhelgen!

VÆR VÅKEN: Denne uken forventes det mye trafikk i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag. Trygg Trafikk ber folk holde fokus og konsentrere seg.

VÆR VÅKEN: Denne uken forventes det mye trafikk i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag. Trygg Trafikk ber folk holde fokus og konsentrere seg.

Denne uken forventes det mye trafikk i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag. Trygg Trafikk ber folk holde fokus og konsentrere seg.

DEL

– Uoppmerksomhet er en faktor i rundt 30 prosent av alle ulykker på norske veier. Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder har du beveget deg 110 meter i mellomtiden. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Nærmere åtte av ti – 76 prosent – mener uoppmerksomhet utgjør den største risikoen i trafikken. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Trygg Trafikk.

Årets asfaltsesong er like rundt hjørnet – bare to veier skal oppgraderes i Eiker

– Ha fokus på kjøringen!

Til sammenligning mener syv av ti – 74 prosent – at det er kjøring i ruspåvirket tilstand som utgjør den største risikofaktoren, og kun tre av ti mener det er dårlige veier.

Likevel viser det seg at norske bilister er opptatt av mye annet mens de kjører bil – og at 1 av 4 sjekker SMSer bak rattet.

– Vi må regne med at det også i år blir mer trafikk på veien i forbindelse med langhelgen. Når vi klarer å legge fra oss mobilen i møter eller på skolen, så må vi klare det også når vi kjører bil. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier Johansen.

På denne strekningen blir det nattarbeid i to uker

Dette gjør vi mens vi kjører

Ifølge undersøkelsen bruker over halvparten – 55 prosent – GPS eller kart-app når de er sjåfør, enten hver gang eller en gang iblant. Nesten like mange – 52 prosent – sier at de bytter musikk, radiokanal eller podcast.

– Å se bort fra veien er som å kjøre i blinde. Du kan aldri være trygg på at det ikke skjer noe i veibanen foran deg. Det er viktig at vi konsentrerer oss om kjøringen og trafikken, og derfor oppfordrer vi folk til å legge bort mobil eller andre distraksjonsmomenter, og kun følge med på veien, avslutter Johansen.

Snart får elvepromenaden i Mjøndalen belysning

Artikkeltags