Gå til sidens hovedinnhold

6.-klassinger sendte brev til kommunen og politikere: – Nå må dere gjøre noe!

Elevene i 6. klasse på Steinberg skole har hatt fem helsesykepleiere i løpet av skoleløpet sitt. Nå står de uten helsesykepleier igjen.

For abonnenter

Det finner ikke gjengen i 6b seg i. De har derfor sendt brev til Drammen kommune, administrasjonen, kommunalsjefer, rådmenn og politikere.

– Jeg skriver dette brevet fordi vi på Steinberg skole trenger en helsesykepleier, og fordi det står i loven at vi har rett til og ha en helsesykepleier på skolen vår, skriver Cassandra Emilie Watnås til avdelingsleder for Helsefremmende tjenester 0-100, Vibeke Aspevoll.

Cassandra mener det er ekstra viktig at elevene har noen å snakke med i disse dager.

– Vi trenger det nå – spesielt nå! Det er mange som har det vanskelig og som trenger noen å snakke med, sier 6.-klassingen.

Tok grep

Eikerbladet møter elevene i klasserommet deres på Steinberg skole. De sitter musestille på rekke og rad med hvert sitt brev foran seg. Når avisa spør hvorfor vi er invitert hit i dag, rekker nesten alle opp hånda.

– Vi må ha en helsesykepleier! Vi gjør dette for hele skolen, sier Abdullahi Bashir Abdullahi.

De har nemlig hatt en spørreundersøkelse og funnet ut at hele skolen savner tilbudet. Forrige sluttet i januar for å jobbe med koronavaksinering.

– Noen ganger trenger jeg noen å snakke med, og da er det dumt at det er en ny helsesykepleier hele tiden. Det kan være vanskelig å snakke om ting med noen man ikke kjenner, sier Sana Farkhari.

Ivar Alexander Isdahl forteller at det ikke er særlig kult å snakke med kontaktlæreren sin om puberteten.

– Det er bedre å snakke med en helsesykepleier om sånt, sier Ivar mens samtlige elever nikker bekreftende.

– Jeg savner veldig at vi hadde jentegrupper og samtaler. Da lærte vi masse. Nå er det kjempelenge siden vi har hatt det, sier Ana Alexandra Tudor.

– Veldig leit

Avdelingsleder for Helsefremmende tjenester 0-100, Vibeke Aspevoll, bekrefter at hun har mottatt brevene.

– Jeg har lest brevene, og synes det er flott at elevene engasjerer seg i saken. Det er fint å se hvor oppmerksomme de er på helsesykepleiers rolle og oppgave. Samtidig er det sårt å lese hvordan de opplever manglende oppfølging og trygghet når det er stadige utskiftninger og/eller fravær over lengre tid, skriver Aspevoll i en e-post til Eikerbladet.

Hun forteller ikke har lyktes å rekruttere en erstatter i skrivende stund, og at det er utfordrende å skaffe helsesykepleiere.

– Dette er et kjent problem for mange kommuner, skriver Aspevoll.

– Vi har lyst ut stillingen, men har ikke klart å rekruttere utdannede helsesykepleiere. Vi er flere avdelingsledere i Drammen kommune som har helsesykepleiere ansatt i våre avdelinger, og vi samarbeider derfor når vi lyser ut stillinger. Denne stillingen har vi vurdert ny utlysning på for å sikre en arbeidstaker med rett kompetanse, fortsetter hun.

– De har et behov

Hvorfor det er så vanskelig å skaffe, og ikke minst beholde, helsesykepleierne vil barna gjerne ha svar på. Heller ikke rektor, Anette Haugberg Penk, vet hvorfor.

– Jeg opplever at elevene er nysgjerrige på å finne ut hvorfor situasjonen er som den er – hvorfor har de ikke helsesykepleier, hvorfor er det så mange som slutter, hvorfor vil de ikke være her på Steinberg, hvorfor slutter de når de sier at de trives? De ønsker å få svar på disse spørsmålene fordi det føles urettferdig, og de har et behov, sier Penk til lokalavisa i Eiker.

Rektor er stolt over at barna tar grep.

– I denne prosessen lærer de mye om rettigheter, demokratiske prosesser, hvilke påvirkningsmuligheter og kanaler de har. De har også en tro på at deres arbeid kan føre til en endring – de vil ha en helsesykepleier – og vil sørge for at de som bestemmer i kommunen vet om problemet og sørger for å løse det, sier Penk.

Saken fortsetter under bildet

Mangler 2.000 helsesykepleiere

Helsestasjon- og skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste til alle barn og unge fra 0–20 år. Det skal med andre ord være helsesykepleiertjeneste på alle skoler.

– Det er litt rart at vi må gjøre dette for å få helsesykepleier når vi egentlig skal ha en, sier Nicolai Kortgaard i 6b.

Det er ikke bare Steinberg skole som ikke har helsesykepleier. Det mangler over 2.000 helsesykepleiere for barn og unge i Norge, viser ny forskning fra Sintef.

– Det er cirka ti utdanningssteder man kan bli helsesykepleier i Norge, og det er en enorm oversøkning til studiet, men jevnt over er det lav helsesykepleier dekning i forhold til elevtall, sier forsker, Eva Lassemo, i avdeling Helse i Sintef Digital til Eikerbladet.

Hun mener det er vanskelig å peke på en god grunn til at helsesykepleierne ikke blir, og kan ikke helt se for seg at Drammen ikke er en attraktiv kommune å jobbe i.

– Krevende oppgaver

I undersøkelsen kom det også fram at helsesykepleierne har fått flere, og mer krevende oppgaver, etter at helsedirektoratet i 2010 fastsatte normtallene.

– Det har vært en vriding mot at flere barn og familier tar opp problematikk knyttet til psykisk helse og vold, noe som er krevende oppgaver å håndtere. Det kan hende at problemene alltid har vært der i like stor grad, men at det er først nå man begynner å snakke om det, sier Lassemo.

I tillegg har helsesykepleierne fått flere pålagte arbeidsoppgaver, forklarer Lassemo. Helsesamtale på 8. trinn og flere vaksiner, deriblant HPV-vaksinen som krever to doser, er noen av oppgavene som er blitt lagt til de senere årene. Resultatet er at helsesykepleierne må velge bort andre viktige oppgaver.

– De opplever at de må prioritere hardt i hverdagen, og da er det ofte utadrettede oppgaver, faglig oppdatering og helsefremming i grupper som blir nedprioritert. Dersom de hadde hatt mer tid til forebygging på gruppenivå, hadde det kanskje vært mindre behov for én til én-samtaler knyttet til for eksempel psykisk helse, sier forskeren.

Aspevoll i kommunen håper de får på plass en erstatter så fort som mulig.

– Ideelt sett skulle vi selvsagt ønsket oss en erstatter umiddelbart når en ansatt velger å slutte, men dette klarer vi dessverre ikke alltid å etterstrebe. Det er veldig godt at elevene tør å si fra og delta i samfunnsdebatten fra sitt ståsted, men synd at vi ikke fullt ut klarer å gi de det tilbudet som skal være på plass, skriver Aspevoll.

Kommentarer til denne saken