Gå til sidens hovedinnhold

20 nye smittetilfeller i Drammen

20 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. 15 av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. Én person har fått påvist smitte etter å ha kommet til Norge fra utlandet, tre har ukjent smittevei, og for den siste personen pågår smittesporingen fortsatt.

Av dem som nå har fått påvist smitte, er fire ansatt ved Drammen helsehus og én ved hjemmetjenesten Bragernes. Ved begge disse stedene er det iverksatt nødvendig karantene av nærkontaktene.

I tillegg er det påvist smitte hos ytterligere én ansatt ved Fjell bo- og servicesenter. Dette smittetilfellet får imidlertid ikke noen konsekvenser for beboere eller ansatte, men perioden med systematisk testing forlenges.

Det er også påvist smitte hos én elev ved Marienlyst skole og én elev ved Drammen videregående skole. Ved begge skolene får smittetilfellene konsekvenser for elever og lærere som settes i karantene.

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 198 nye smittetilfeller. Dette er en økning etter to dager med nedgang som følge av relativt få nye smittetilfeller. 198 smittetilfeller er nesten på nivå med tallet som ble rapportert sist lørdag. Da var det påvist 202 nye smittetilfeller de siste to ukene, og dette var det høyeste tallet siden første halvdel av desember.

– Det er ikke overraskende at dagens smittetall er høyere enn de to foregående dagene. Vi visste at vi hadde noen prøver som ikke var analysert, og det var naturlig å anta at noen av disse prøvene ville vise koronasmitte. Hvis vi ser på gjennomsnittet for de siste tre dagene, så er det påvist i overkant av 11 smittetilfeller pr. dag. Dette er et noe lavere tall enn tallene som ble rapportert gjennom forrige uke. Så selv om den underliggende trenden fortsatt er svakt stigende smittetrykk, kan vi med stor sikkerhet etter hvert slå fast at jule- og nyttårsfeiringen ikke førte til noen kraftig smittespredning blant innbyggerne i Drammen kommune, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

I løpet av desember og januar er det bare tre dager Drammen kommune har rapportert et høyere antall smittede pr. dag, enn det som gjøres i dag. Smittevernoverlegen minner imidlertid om hva som ble formidlet i gårsdagens status og understreker at dagens rapporterte smittetall henger sammen med en oppsamling av prøver fra flere dager.

– Vi må se de rapporterte tallene søndag og mandag i sammenheng med dette tallet. Det er ingen grunn til å se på dagens tall som alarmerende i seg selv. Vi skal selvfølgelig følge nøye med på smitteutviklingen, og alle må fortsatt følge smittevernreglene. Men dagens tall alene gir ikke noen indikasjoner på at smitten stiger ukontrollert på noe vis, selv om det er blant de høyeste som er registrert på ganske lang tid. Smitteutviklingen i Drammen kommune ser ut til å ha vært omtrent som den har vært den siste tiden; svakt stigende, sier Sagberg.

Regjeringen lempet i går på en del av tiltakene som ble innført like etter nyttår. At enkelte nasjonale tiltak er avviklet, betyr imidlertid ikke at det automatisk er åpnet for å gjenoppta aktivitetene. Fortsatt gjelder den lokale forskriften som formannskapet i Drammen kommune har vedtatt, og den setter foreløpig noen begrensninger for blant annet aktiviteter for ungdom i alderen 13–19 år. Formannskapet møtes tirsdag 26. januar for å se på hvilke endringer i den lokale forskriften som eventuelt skal endres.

Drammen kommunes koronatelefon er åpen hver dag hele uka mellom klokka 08.00 og 22.00. Har du lette luftveissymptomer er oppfordringen klar: Bestill time til testing på Drammen kommunes nettsider eller ring 32 04 60 00. Testingen er gratis og gjennomføres i Skogliveien 4 på Sundland. Det er skiltet fram til teststasjonen.

Siden begynnelsen av mars har 2.266 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 45 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Kommentarer til denne saken