Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Den viktigste sesongen for nordmenn er julebordsesongen – med det følger moro i lystige lag og forhåpentligvis ikke fyllekjøring dagen derpå.
Julebord og alkohol til maten er gledelig for de fleste, det som er mindre hyggelig, og som bekymrer Ung i Trafikken, er at for høy promille kan bli til førerkortbeslag, trafikkulykker og ødelagte liv dagen derpå.
12-timersregleen er en rettesnor for mange, men det har seg nemlig slik at dagen derpå-promillen kan spille de fleste et solid puss. Det er ikke alltid du er kjørbar 12 timer etter festlighetene – i realiteten kan dette variere. Og det noe voldsomt.
Faktorer som kjønn, vekt, muskler, antall enheter, alkoholprosent og antall timer etter at du tok siste glass, må tas med i beregningene. For eksempel spiller biologien en sentral rolle. Kvinnekroppen har en høyere andel fett og lavere andel vann enn menn, fordi menn som regel har mer muskelmasse. Dette gjør at alkoholen blir dårligere fordelt hos kvinner – resultatet blir derfor at de får høyere promille.
Alkoholkonsentrasjonen faller i snitt med 0,12 – 0,18 per time hos begge kjønn. Med andre ord: Promillen synker gradvis etter inntak av siste enhet. Det som gjør dette komplisert, er at du ikke vet hvilken promille du har etter tolv timer.
Er du påvirket i mer enn tre til fem timer sammenhengende, kan du også etter hvert føle deg mindre påvirket selv om promillen er like høy. Dette er faktorer som kan utgjøre en enorm forskjell dagen etter.
En undersøkelse fra Frende viser faktisk at en av fire menn tror de kan ha kjørt med promille. Som du skjønner, er det mange elementer som påvirker hvilken promille du får på festen, hvilken du ender på dagen etter og når du da er klar for å kjøre bil igjen.
På bakgrunn av dette har Ung i Trafikken satt i gang en kampanje i sosiale medier som gjør at vi kommer i dialog med ungdommen om promillekjøring. Vi håper dette kan bidra til at du ikke mister noen du er glad i.
Julebord er stas, men vi ønsker ikke at du ender i en situasjon du angrer på. Uansett hvor godt du tror du har beregnet din egen promille, bør du alltid beregne en ekstra margin. Er du usikker på om du har promille eller ikke, er det iallfall helt sikkert at du ikke skal kjøre.
Hverken du eller jeg har noen å miste i trafikken.