11 personer omkom i trafikken i mai, fem i pinsehelga

Av de 11 omkomne i mai, var 10 menn. 11 omkomne i mai er en liten økning fra de ti personene som mistet livet i trafikken i mai i fjor. Totalt for året er antall omkomne høyere enn i fjor – på tross av vesentlig mindre bilkjøring og trafikk. Spesielt pinsehelga ble dramatisk med hele 5 dødsulykker.

DEL

– Politiet melder at de stadig tar flere som kjører for fort, og da er det på tide at folk tar til vettet og heller finner andre arenaer å leke på, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk Bård Morten Johansen.

Pinsehelga ble en trist trafikkhelg med hele fem dødsulykker. Totalt har 42 personer omkommet i trafikken i år. På samme tid i fjor var det 39 omkomne. Det er et dårligere resultat enn mange forventet tatt i betraktning reiserestriksjonene som ble iverksatt.

Ti av de elleve omkomne i mai, var menn. Seks bilførere, tre MC-førere, én bilpassasjer og én fotgjenger mistet livet i mai. To av de omkomne var i aldersgruppen 16–24 og to var i gruppen 45–64 år. Alder på fire av de omkomne er ikke klarlagt enda.

Over 8 av 10 omkomne i trafikken er menn

Av de 42 som har omkommet så langt i år, er hele 35 menn. Det betyr at 83 % av dem som har mistet livet i trafikken i år, er menn.

– Vi vet at det er flest menn som blir tatt i å kjøre for fort, og at de oftere blir hardt skadd eller omkommer i trafikken. Resultatene ville blitt mye bedre med bare kvinner på veien. Det er 7 kvinner som har mistet livet i trafikken så langt i år, der en omkom nå i mai. Nå er det på tide at menn lærer av kvinner i trafikken, sier Johansen.

På denne tiden i fjor hadde 11 kvinner og 28 menn omkommet i trafikken.

Høy andel singelulykker

Seks av de omkomne i mai omkom som følge av en «singelulykke». Det er en høyere andel enn vanlig. Singelulykke kan for eksempel være en utforkjøring. To av singelulykkene har vært MC-ulykker.

– Med færre biler på veien er det økt risiko for at flere råkjører. Og denne typen ulykker skjer typisk når farten har vært for høy og man mister kontrollen i en sving, sier Johansen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken