11 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Smitteveien er kjent for åtte av dem, mens den er ukjent for de siste tre.

Det er påvist smittetilfeller som berører ungdomsskolene Kjøsterud og Veiavangen. Ved begge to skolene må elever og lærere i karantene.

- For femte dag på rad har vi flere enn ti nye smittetilfeller. Disse dagene har vi et gjennomsnitt på 14 nye smittetilfeller. Dette gir et klart bilde av at smittetrykket fortsatt er høyt i Drammen kommune, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Andelen smittede med ukjent smittevei har de siste to ukene ligget nede på sju prosent. Dette er lavere enn hvordan det har vært tidligere denne våren.

- Det er viktig at vi klarer å holde andelen med ukjent smittevei så lav som mulig. Nå gjenåpner flere deler av samfunnet igjen, og vi ønsker virkelig ikke spredning av smitte som ikke lar seg spore. Da skal det ikke så mye til før smittespredningen virkelig skyter fart igjen, med de konsekvensene dette kan ha, sier Johannessen.

I løpet av de siste to ukene er det påvist 179 nye smittetilfeller. Dette er sju flere enn det som ble rapportert i går og det høyeste tallet siden 29. april.

Kommuneoverlegen understreker betydningen av at alle tar smittevernreglene og -anbefalingene på alvor også i tiden som kommer.

- Er vi flinke og tar hensyn til både oss selv og hverandre, så er det gode muligheter for at vi nå åpner for godt. Men vi er avhengige av at alle fortsatt tar ansvar for situasjonen vi står i og er forsiktige, sier John David Johannessen.

Rundt omkring i landet er det flere kommuner som opplever alvorlige smitteutbrudd og stenger ned lokalsamfunnene. Kommuneoverlegen påpeker at en ny nedstengning også kan komme på tale i Drammen dersom smittetrykket stiger kraftig igjen, men han håper det er mulig å kombinere gjenåpning av samfunnet med begrenset smittespredning.

- Med den virusvarianten som dominerer nå, er det vanskelig å komme ned til null. Noe smittespredning må vi nok regne med de kommende ukene. Det aller viktigste er å unngå situasjoner hvor mange utsettes for stor smittefare. Det kan vi best gjøre ved å holde god avstand til hverandre og begrense hvor mange vi har sosial omgang med. Fortsatt er det sånn at det er de enkle reglene og anbefalingene som er det beste smittevernet. Og de kan hver og én av oss følge uten problemer, sier Johannessen.

Skal du på byen i helgen når serveringsstedene igjen kan skjenke alkohol? Her er reglene som gjelder for serveringsstedene og gjestene.

I går ble det klart at årets muntlig eksamen blir avlyst på grunn av smittesituasjonen. Elevene som rammes av avlysningen vil likevel få fullverdige vitnemål, og der vil det stå at eksamen var avlyst. Avlysningen vil ikke få noen konsekvenser for inntaket til høyere utdanning. Elevene i videregående opplæring må imidlertid fortsatt bestå alle fagene for å få vitnemålet.